Нов апарат показва вътрешните органи в движение (ВИДЕО)

34115
Нов апарат показва вътрешните органи в движение (ВИДЕО)

Компанията General Electric е разработила технология, позволяваща да се получават триизмерни изображения на вътрешни органи в реално време – с помощта на ултразвук. За разлика от рентгена тя е напълно безопасна дори за ембрионите, пише изданието Gizmodo.

По принцип на работа устройството напомня сонара на подводници. Предавателят насочва в организма високочестотни вълни, а компютър „чува“ ехото от тях и създава изображения на препятствията, които срещат вълните по своя път.

Модерна технология ускорява стократно 3D принтирането

Иновативна идея на компанията Carbon3D ще доведе до ускорение на триизмерния печат от 25 до 100 пъти. Очаква се технологията да даде с...

Но обикновено използването на ултразвукови апарати в кардиологията дава изображения на вътрешните органи в отделни слоеве и кара лекарите да си представят пълната картина.

За да повиши качеството на тези уреди, инженерите от General Electric са създали програмата cSound. Тя отработва всички данни, получени с помощта на ултразвук, и въз основа на тях създава триизмерно изображение на органите в реално време. За секунда програмата анализира около пет гигабайта данни.

Новият подход, който вече се използва за диагностика на болести на сърцето, напомня триизмерното ултразвуково изследване при бременност. Но алгоритъмът за обработка на изображенията в двете системи се различава. Родителите искат да видят гладката кожа на бебето, докато за кардиолозите е важно да разгледат най-малките неравности по тъканите – затова cSound по друг начин щрихова получаваните изображения.

Лекари отбелязват, че новите ултразвукови апарати дават толкова детайлни изображения, че успяват да разгледат как троб в артериите влияе на кръвообращението, и какво се случва около проблемно работещите клапи на сърцето. Освен това отсъствието на радиоактивно лъчение премахва всички ограничения за честотата и продължителността на използване на апарата, допълва Lenta.ru.

Нова технология позволява на асансьорите да се издигат на 1 км височина

Асансьорите са се превърнали в толкова важна част от живота ни, че ако някой излезе от строя и се наложи да се качим няколко етажа пеша...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии