Алгоритъм изчислява "нулевия пациент" при епидемии

15252
Алгоритъм изчислява "нулевия пациент" при епидемии
Снимка: БГНЕС

Изследователи от няколко институции в Хърватия са разработили алгоритъм, позволяващ бързо и с висока точност да се определи така нареченият нулев пациент – човек, който става отправна точка за разпространяваща се епидемия.

С информацията за първия заразен човек медиците ще могат да проследят пътя на разпространението на инфекцията, да изяснят откъде се е появила тя и да изработят най-ефективни методи за борба със заболяването. Първият човек може да се явява носител на оригиналния щам на вируса, още непреминал през редица мутации.

Има опасност от епидемия в Мизия

Има опасност от епидемия в Мизия, това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзо...

В днешно време съществуват много малко инструменти за определяне на "нулевия пациент". Затова учените от Хърватия събрали редица аналитични и статистически инструменти и ги обединили в един сложен алгоритъм. Проверката на неговата работоспособност, проведена въз основа на реални статистически данни, показала, че определянето на началната точка на епидемия в повечето случаи става с доста висока точност.

За решаване на задачата по търсенето алгоритъмът строи възли, които представляват заразените и незаразените хора в областта на разпространението на епидемията. Тази мрежа се подлага на обработка с цифрови аналитични методи и методите за оценка Монте Карло, в резултат на което за всеки възел се изчислява вероятността той да се явява нулевият пациент.

Щом вероятността за някой от възлите на мрежата стане равна на 100 процента, решаването на задачата завършва. При работата на алгоритъма има и случаи, когато в мрежата се намира повече от един възел със 100-процентова вероятност, и такава ситуация изисква анализ на допълнителни данни и факти, които може да провери само човек.

Изследователите отбелязват, че работата на техния алгоритъм демонстрира висока точност при възникване на разпространяващи се голяма скорост епидемии, които засягат големи области. Опитът за анализ на статистически епидемиологични данни, събрани в една сравнително малка местност с неголям брой жители и проведена значително време след възникването на епидемията, води дотам, че алгоритъмът смята за нулев пациент всеки възел, тоест всеки човек.

Непозната болест засегна 25 деца в Калифорния

25 деца може да са се заразили от рядка и мистериозна болест, подобна на полиомиелит в Калифорния, предаде Reuters. Няколко от тях са ...

Независимо от съществените ограничения на новия алгоритъм той се явява единственото днес средство, позволяващо да се изчисли точката на възникване на епидемия. Освен това точно такъв метод може да бъде използван и във виртуалното пространство за установяване на "епидемии", свързани с разпространението на компютърни вируси, и за установяването на причините за началото на някои инциденти, възникващи в социалните мрежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии