До Австралия за час и половина

14690
До Австралия за час и половина

Немски инженери разработват уникален ракетоплан, способен да превозва пътници от Европа до Австралия за час и половина. За да не изгори, корабът ще изпарява 10 тона вода за един полет.

Германският център за авиация и космонавтика се е върнал към своя амбициозен план по създаване на хиперзвуков ракетоплан, способен да извърши революция в областта на пътническите превози.

Хиперзвук: От Ню Йорк до Лондон за час

След осем години САЩ планират да въведат в употреба многоцелеви хиперзвуков самолет, който ще стига от Ню Йорк до Лондон за един час. ...

Разработчикът е съставил пътна карта и е обозначил целите на проекта SpaceLiner, който следва са създаде перспективен летателен апарат, способен да превози 50 души от Европа до Австралия за немислимите в наши дни 90 минути.

Такъв полет може да бъде осъществен със специален ракетоплан, летящ в горните слоеве на атмосферата. Той ще се изстрелва с първа степен на ракетен двигател и резервоар с гориво. За да завоюват по-голям сегмент от пазара, разработчиците планират да създадат и по-голям вариант на космоплана, приспособен за едночасови междуконтинентални полети за сто души.

"Искаме да завършим разработката на пътната карта. Трябва да определим формулировката на мисията и планираме още тази година да приключим с първия етап", заявил пред сп. Aviation Week ръководителят на проекта Мартин Шипел на изминалата в Глазгоу 20-а международна конференция по космически кораби и хиперзвукови системи и технологии.

Сега главна задача се явява обрисуването на точните срокове на мисията, което ще позволи да се определят параметрите на финансирането и инвестиционните изисквания. Според учените в случай на масово използване и увеличаване на броя на рейсовете е възможно кардинално снижаване на стойността на съставните части на системите и ракетните двигатели.

"Пазарът на директни авиационни превози расте. Сега ежегодно на междуконтинентални рейсове летят няколкостотин милиона пътници и ние смятаме, че Космосът може да вземе малка порция от този поток – смята Шипел. – Но дори ако става дума само за 0,2%, защо да не го направим? Можем да увеличим стократно броя на полетите и тъй като това е многоцелеви кораб, предвиден за 150–300 полета, възможно е серийно производство на двигатели."

Боен пилот засне момента на изстрелване на ракета от самолета си

Пилот на изтребител направи откачена снимка на момента на изстрелване на ракета във въздуха. „Лудата глава“ служи във воен...

Излитащият вертикално космоплан SpaceLiner ще се ускорява почти до първа космическа скорост 7 км в секунда.

След това едновременно от суборбиталния кораб ще се отделят първата степен и двигателите на ускорителя. После космопланът ще се плъзга в горните слоеве на атмосферата на височина 80 км със скорост 20 маха до своето предназначение, където ще се приземява на обикновено летище.

Отделилата се първа степен, използвайки своите крила и аеродинамични повърхности, ще се приземява като самолет за повторно използване.

Като гориво и окислител за ракетната многоцелева система са избрани течен водород и кислород; девет двигателя ще ускоряват първата степен и два – самия суборбитален кораб. Според проекта първата степен има 82 м дължина и делтовидно крило с размах 36 метра, а космопланът е дълъг 65 метра, като крилото му има размах 33 метра.

Исторически полет: Електролет повтаря подвиг над Ламанша

Пилот на Airbus планира да покори Ламанша, като за първи път прелети протока на електросамолет. Маршрутът напълно ще повтори прелитанет...

При полет на хиперзвукови скорости термоустойчивото покритие на ракетоплана ще бъде подложено на екстремно температурно натоварване. Поради тази причина конструкторите разработват активна система за охлаждане чрез изпарение, която ще изхвърля водата през пори в керамичното покритие в предната част на крилата.

Така за всеки полет до Австралия корабът ще има нужда от 10 тона вода. Планира се първата концепция на ракетоплана да бъде готова към 2020 година. "След това възнамеряваме да пристъпим към реално производство, но зависи дали ще получим достатъчно финансиране. Така или иначе ще се радваме да получим подкрепа на първия етап, тъй като има голям риск", пояснява Шипел.

Според оценките на центъра разходите за изработването на първия летателен образец може да са 30 млрд. евро. Изпитателните полети могат да започнат през 2035 година, а първите пътнически полети – към 40-те години на XXI век.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии