Създадоха първия бял лазер

29993
Създадоха първия бял лазер
Снимка: ASU/Nature Nanotechnology

По-ярки и енергоефективни лазери разработиха американски учени. Това е първият в света лазер, който може да свети в бяло. Смята се, че разработката ще бъде използвана за дисплеи, осветителни уреди и връзки.

Изследователите от Аризонския университет са създали белия лазер чрез комбиниране на червени, сини и зелени вълни, съобщава пресслужбата на университета. Изследването на учените е публикувано в сп. Nature Nanotechnology.

Най-мощния рентгенов лазер в света е факт

Учени от Калифорния са създали най-мощния рентгенов лазер в света, съобщи BBC. Устройството се нарича Linac Coherent Light Source и с...

Изследователите работили с полупроводникови лазери, в които се използва полупроводник като работно вещество. Белият лазер бил труден за създаване поради това, че полупроводникът, излъчващ цвят, който в крайна сметка дава бяло, има много различна структура.

Авторите на новата работа открили начин да ги обединят в нанолист с дебелина 1/1000 от човешкия косъм. Нанолистът е разделен на няколко сегмента и всеки излъчва свой цвят.

Устройството е способно да генерира всеки от видимите цветове. Всеки сегмент може отделно да се възбужда от импулси с различна мощност, в резултат на което устройството дава със 70% повече цветове, отколкото други изкуствени източници на светлина, включително светодиоди.

Изследователите смятат, че лазерите им ще бъдат доста по-ефективни от диодите. А също така могат да станат основа за LiFi – лазерен WiFi, който е 10 пъти по-бърз от WiFi.

НАСА ще тества изпращане на данни от Космоса към Земята с лазер

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) ще изпрати новата си система за комун...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии