Boeing разработва термоядрен двигател (ВИДЕО)

14412
Boeing разработва термоядрен двигател (ВИДЕО)

Инженерите на Boeing са проектирали самолетен двигател, работещ от малки термоядрени взривове. Доколко реална е подобна разработка и какви термоядрени устройства съществуват в света?

Докато Apple и Samsung получават патенти, в които се описват разработки, определящи бъдещето на смартфони и джаджи, други компании разработват творения от друг мащаб. Преди дни компанията Boeing получи от Ведомството по патентите и търговските марки на САЩ (USPTO) одобрение за авиационен двигател, работещ от енергията на малки термоядрени взривове.

Първата летяща кола скоро ще направи първия си полет (ВИДЕО)

Летящата кола вече не е само фантастика и съвсем скоро ще се издигне във въздуха  благодарение на словашката компания Aeromobil.&n...

Макар че засега разработката съществува само на хартия, самото наличие на проект от подобен характер вече ознаменува бъдеща революция в авиацията, тъй като всички предишни проекти са били предназначени за реализиране строго в космическата сфера.

Все още повечето самолети, включително и най-големите Boeing 787 Dreamliner, използват турбовентилаторни двигатели, в които вентилатори и турбини сгъстяват въздуха и възпламеняват горивото, създавайки необходимата за полета тяга. Термоядреният двигател, който искат да построят в Boeing, може да се монтира дори на космически кораб или ракета.

Принципът на действие на новия двигател е следният: монтирани в него мощни лазери се фокусират върху деутерий и тритий, радиоактивни изотопи на водорода, които се подават в горивната камера. Въздействието на лазерите провокира ядрена реакция на синтез, резултат от която става неголям термоядрен взрив.

Освободеният в резултат на този взрив водород или хелий с колосална скорост излиза през соплото на двигателя, създавайки реактивна тяга.

С това работата на двигателя не завършва – термоядреният взрив води до нагряване на стените на горивната камера. Те са покрити с уран-238, който влиза в реакция с продуктите на термоядрената реакция – високоенергийни неутрони, които на свой ред изработват огромно количество топлина. В резултат на това върху стените се подава охлаждаща течност, която при изпарение върти специална турбина, генерираща енергия, необходима за работата на лазера. И така цикълът се повтаря.

Първи полет на новия самолет със слънчеви батерии Solar Impulse 2

Втората модификация на самолета със слънчева Solar Impulse, чието първо околосветско пътешествие ще се състои през 2015 година, се изди...

Подобен двигател няма да замърсява околната среда и ще изисква минимални разходи, след като бъде създаден. Това очевидно няма да е скоро, а преди експлоатацията ще се наложи сериозно разглеждане на въпросите за безопасността.

Опити за създаване на самолети с ядрена силова установка са предприемани в СССР и САЩ в периода на Студената война. Двете страни постигнали успех в реализацията на тези проекти, но разпадането на СССР възпрепятствало приключването на съветската разработка. Американците се върнали към проекта за своите безпилотни апарати през 2003 г.

Като цяло ядрената енергетика преживява ренесанс. Строителството на експерименталния термоядрен реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) е сред най-важните проекти на XXI век. Засега като примерна дата на неговия старт оптимистично се посочва 2021 година.

В същото време американската компания Lockheed Martin обяви разработването на 100-мегаватов компактен термоядрен реактор, чието създаване ще отбележи пробив в сферата на алтернативната енергетика.

Кой управлява вашия самолет?

Автопилотите разглезват летците от гражданската авиация, оплакват се в съсловното американско федерално управление. Време ли е да се от...

Той ще бъде разполаган в задната част на камиони. Пълноценен образец ще се появи към 2019 година, а сега Lockheed Martin търси спонсори в лицето на правителството на САЩ и сред бизнесмените. Този реактор предизвиква скепсис сред руските изследователи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии