САЩ изпитаха свръхсъвременна ядрена бомба

12448
САЩ изпитаха свръхсъвременна ядрена бомба

Американските ВВС и Националната администрация на САЩ по ядрена безопасност проведоха успешни изпитания на модифицираната бомба B61 – основно термоядрено оръжие на стратегическите сили на САЩ, пише National Geographic.

Разработката на бомбата В61 се провежда от 1961 година. Сега общият обем на производството на всички модификации на B61 е около 3155 – от тях на въоръжение се намират около 150 стратегически бомби, около 400 нестратегически боеприпаса и още около 200 нестратегически бомби се съхраняват в резерва.

Ако правехме ядрено оръжие, САЩ нямаше как да ни спрат, казва аятолах Хаменей

Ние нямаме намерение да разработваме ядрено оръжие. Ако го бяхме планирали и бяхме работили в тази насока, САЩ нямаше да могат да ни по...

B61 е бомба с променливо ниво на мощност на заряда, предназначена за транспортиране на самолети и способна да издържи полет на свръхзвукови скорости. Корпусът на B61 е метален, дължината ѝ достига 3,58 метра, а диаметърът – 33 см. Масата на бомбата варира в зависимост от модификацията. Досега най-новият вариант е била 540-килограмовата B-61−11 (B-61 mod 11). Произведени са около 50 бомби от 11-а модификация.

Изпитанието на новия боеприпас B61−12 LEP, без ядрена бойна част, се състояло успешно на 1 юли 2015 година на полигона в Невада. Модификацията е била насочена към осигуряване на съвместимост с новото поколение изтребители, като американския Joint Strike Fighter.

Още една важна разлика е принципът на падане на бомбата – благодарение на опашно кормило B61−12 LEP може да се коригира, докато съществуващите версии имат парашут и се явяват свободно падащи.

След серия предстоящи изпитания и доработки B61−12 LEP ще замени всички остарели модели, използвани досега от ВВС на САЩ (сред тях е B61 трета модификация). Според плановете на американците В61 ще остане на въоръжение на стратегическите сили поне до 2025 година.

САЩ вярват, че Иран не е близо до сдобиване с ядрено оръжие

САЩ все още вярват, че Иран не е на ръба на сдобиването с ядрено оръжие и че Техеран не е взел решение да осъществи това, предава Ройте...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии