ЦЕРН създаде колайдер за болници

10389
ЦЕРН създаде колайдер за болници

Инженерите от ЦЕРН приспособиха технологията на Големия адронен колайдер за практическо използване в медицината.

Учените представиха миниатюрен линеен ускорител с дължина 2 метра, пригоден за използване в медицинската визуализация и рентгенография.

ЦЕРН отново пусна Големия адронен колайдер

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) пусна днес отново - две години след неговото спиране - Големия адронен колайдер...

Уредът за болници е построен по модел на Linac4 – голям ускорител, който ще бъде въведен в комплекса на ЦЕРН през 2020 година и ще ускорява отрицателно заредени водородни йони.

Мини-Linac представлява ускорител с високочестотно квадруполно фокусиране. Като удвоили работната честота на уреда, инженерите успели радикално да съкратят неговата дължина. За тази цел те изменили динамиката на преминаването на лъча и измислили нови идеи в областта на радиочестотите и механичните особености на конструкцията.

Самото устройство се състои от четири модула с дължина 50 сантиметра. Мини-Linac изпуска на разстояние 2 метра сноп частици с ниска скорост и интензивност с честота 750 мегахерца, енергия 5 мегаелектронволта. Такива технически характеристики позволяват на уреда да облъчва ракови тумори с протони, както и да бъде използван като източник на алфа-частици за радиотерапия.

Освен това уредът ще позволи да се създават разнообразни радиоизотопи непосредствено в медицинските институции, което ще помогне да се реши проблемът с логистиката и безопасността, свързани с тяхното транспортиране.

Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще търси тъмната материя

Обновен и с увеличена мощност, големият адронен ускорител ще започне отново да функционира следващия месец, отваряйки врата към нова об...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии