Водни капки левитираха в звукови вълни

7807
Водни капки левитираха в звукови вълни
Снимка: Dan Harris/ANL

При достатъчна сила и необходимата височина акустичните колебания могат да държат във въздуха и да движат чаши и моливи. Впрочем тази енергия може да се насочи и за мирни цели.

Така постъпили и разработчиците от Аргонската национална лаборатория при енергийното министерство на САЩ, научили се да използват силата на акустичните вълни за левитация на малки обекти, в случая капки течност. Авторите на проекта възнамеряват да използват технологията за доставка на лекарства.

Българите имат най-нисък интерес към наука и технологии в ЕС

Българите проявяват най-малък интерес в ЕС към развитието на науката и технологиите, сочат данните от изследване на Евробараметър, пр...

"Един от големите проблеми във фармакологията е минимизирането на обемите приеман препарат при съхраняване на необходимия лечебен ефект", казва физикът Крис Бенмор (Chris Benmore), един от авторите. При производството на разтвор лекарството нерядко се подлага на изпарение, за да се постигне необходимата концентрация на действащото вещество. Но част от него, контактувайки с повърхността на контейнера, изсъхва, преминава в кристална форма, която преди бъдещото прилагане се разтваря лошо.

Затова учените трябвало да намерят начин да изпаряват разтвора така, че разтвореното вещество да не контактува със странични повърхности и изцяло да преминава в лесно разтворимо аморфно състояние. Казано с други думи, учените трябвало да се научат да подхвърлят капките във въздуха.

Бенмор и колегите му заимствали решаването на проблема от НАСА, където акустични вълни са използвани за експерименти в условията на симулирана микрогравитация.

Но устройството едва ли ще е полезно за фармацевтичната промишленост – технологията е прекалено сложна, скъпа и неефективна. Учените обаче са на мнение, че тя ще даде възможност да се изучат всички детайли на процесите, протичащи при изпарение на разтворителя, и ще позволи на изследователите да манипулират с тях с аптекарска точност.

Еволюцията на технологиите – опасна за личността

Техническата еволюция носи безброй ползи, но може да се окаже и фатална за човешкото съществуване, прогнозират учените, цитирани от фре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии