Вижте какво не позволява на самолета да се взриви

9715
Вижте какво не позволява на самолета да се взриви

Екип инженери под ръководството на специалиста по взривни вещества Анди Тиас от университета на Шефилд (Великобритания) са разработили специален контейнер, обезвреждащ взривовете на борда на самолет.

Устройството, наречено FlyBag, е предназначено за поглъщане на ударната върна и отломките от взрива. То е преминало успешни изпитания в условия, близки до реалните, на летище в графство Глостършир, съобщава ВВС.

Акустичен радар открива дишането на човек в контейнер

Американската компания Starmark е разработила акустичен радар, способен да открива дишането на човек дори през стените на метални товар...

Новото средство за повишаване на безопасността на полетите е разработено в случай на попадане на взривно устройство на борда на самолет. Големият багажен контейнер се състои от четири различни слоя материал. Единият от тях е от кевлар – свръхздрав материал, който се използва в бронежилетките. Според разработчиците самите материали не са нови за подобни устройства – ново е тяхното съчетание.

Идеята на инженерите е да направят контейнера не само сигурен, но и лек, а заедно с това и достатъчно гъвкав, за да може да издържи взрив, без да се разруши. Предишните конструкции от армиран метал, използвани за безопасно съхранение на багаж в някои самолети, са доста тежки и скъпи.

Д-р Тиас разказва, че по-рано багажният контейнер FlyBag е преминал изпитания в Бъкстън (Великобритания) на открито. Разработчиците видели, че в резултат на взрива контейнерът увеличава размерите си. Оставал въпросът: ще може ли това да доведе до увреждане на самолета.

В хода на следващия експеримент, проведен на летище Котсуолдс, изследователите поставили FlyBag с бомба на борда на стар Airbus 320. От безопасно разстояние разработчиците чули само слаб удар, но не забелязали никакви разрушения. След като прахът слегнал, учените видели, че от взрива е изгорял багажът, но самият контейнер останал неповреден, както и самолетът.

Българи правят жилища от товарни контейнери

Българи създадоха иновативен и амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери. Огромните цвет...

Това е равнозначно, че ако подобен взрив протече в реални условия на борда са самолет, никой от пътниците няма да загине.

Гъвкавият контейнер FlyBag е конструиран така, че да се бори с четири характеристики на взрива – взривна вълна, нагорещени газове с температура до 3000ºC, квазистатично налягане и допълнителни увреждащи фактори, предизвикани от фрагментите на разрушения багаж.

Италианската авиокомпания Merediana вече е изразила готовност да закупи контейнери FlyBag за своите самолети. Разработчиците ги предлагат в три вида – за самолети с широк и тесен фюзелаж, а също и портативен контейнер, в случай че бомба бъде открита у отделен пътник.

 

Варна ще постави експериментално подземни контейнери

Община Варна ще започне експериментално поставяне на подземни контейнери за смет. Информацията съобщи кметът на морската столица Иван П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии