В катастрофа с безпилотна кола на Google за първи път пострадаха хора

17292
В катастрофа с безпилотна кола на Google за първи път пострадаха хора

Самоуправляема кола, създадена от корпорацията Google, за първи път попадна в катастрофа, при която пострадаха хора, съобщава Associated Press (AP).

Произшествието се случило на 1 юли в в гр. Маунтин Вю, в американския щат Калифорния. В автомобила Lexus, конструиран от Google, отзад се врязала друга кола.

В резултат на катастрофата служителите на Google, пътуващи в самоуправляемата машина, получили неголеми травми и се върнали на работа след лекарски преглед още същия ден. Водачът на другия автомобил също пострадал незначително.

По информация на АР катастрофата е 14-ата с участието на безпилотен автомобил на Google.

Шефът на програмата на самоуправляемите коли на Google Крис Урмсън (Chris Urmson) съобщил в своя блог: "В нашите самоуправляеми коли странно често отзад се врязват други водачи, които са разсеяни и не внимават какво става на пътя."

През юни две безпилотни коли избегнали сблъсък на улица в Калифорния. Едната от тях била на Google, другата – на компанията Delphi Automotive Plc.

През май Google съобщи, че причината за катастрофите с безпилотните автомобили на компанията е човешки фактор, а не грешки в системата.

Година по-рано, през май 2014 г., стана известно, че водачи, които не са служители на компанията, ще могат да седнат зад волана на безпилотните коли на Google през 2016 г. Дотогава самоуправляемите коли ще се тестват само от опитни водачи сред служителите на корпорацията.

Властите на Калифорния са дали съгласие за публични тест-драйвове по пътищата.

Програмата по разработка на автопилотни коли в Google стартира през 2009 година. Авторите на проекта обещаха да създадат най-безопасния автомобил.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии