Създателите на мобилното приложение „Гражданите”: Ще променим културата на пътя заедно с гражданите, бизнеса и институциите

13094
Създателите на мобилното приложение „Гражданите”: Ще променим културата на пътя заедно с гражданите, бизнеса и институциите

За по-малко от година българският startup проект „Гражданите” увеличи броя на „мобилните камери” в страната до близо 30 000. „Гражданите” е мобилно приложение, с което всеки може да разобличи паркирали неправилно или нарушаващи правилника за движение по пътищата шофьори.

В реално време снимките им могат да бъдат публикувани в мрежата, а снимката на нарушителя се сваля от системата само срещу извинение от негова страна. Сигналите за неправилно паркиране пък вече се препращат към Пътна полиция или Столична община. От скоро „Гражданите” си партнират със Спиди АД. Най-голямата българска куриерска компания е първият им корпоративен клиент, който официално ще разчита на помощта на гражданското общество, за да контролира по-ефикасно дали шофьорите на служебните й автомобили спазват правилника за движение по пътищата. Проектът „Гражданите” е дело на четирима младежи, които се заемат със задачата не само да намалят нарушителите на пътя, но и да допринесат за развитието на активно гражданско съзнание в обществото ни. Тодор Лилков, Иван Митов, Христо Борисов и Стоян Митов разказват пред Actualno.com за развитието на приложението „Гражданите” и за това как гражданите, бизнесът и институциите могат да си сътрудничат в полза на обществото.

Колко са към момента „мобилните камери” на пътя?

Т.Л.: Гражданите, които ползват мобилното приложение, вече са над 29 200, което означава, че шансът всеки един шофьор да бъде сниман расте всеки ден.

Промяната в поведението на пътя не може да бъде усетена за кратко време, нито да бъде измерена. Каква цел обаче сте си поставили като цифра за вашите активни потребители?

И.М.: Целим да достигнем 100 хиляди граждани, което ще е безпрецедентно за приложение, създадено в България и ще е достатъчно критична маса, която трудно може да бъде игнорирана. Най-важното е, че самото приложение се разпространява основно „от уста на уста” между самите граждани. Ние имаме политика „0 лева маркетинг” и инвестираме всичко обратно в развитието на приложението и изграждането на активно гражданско общество, което с помощта на новите технологии да променя средата, в която живеем, към по-добро.

Какъв е процентът на извиненията, тоест на хората, които изпитват угризения?

Х.Б.: Процентът засега е сравнително малък – около 2%. Но основната причина за това е все още малката популярност на приложението сред масата шофьори. За това всеки един гражданин може да помогне като използва и споделя приложението в социалните мрежи.

Има ли рецидивисти?

Т.Л.: Да, за съжаление има и такива и това е причината да работим заедно с институциите, които реагират на подадени през приложението сигнали. Вече имаме стотици издадени фишове и актове за нарушения на базата на сигнали и свидетелски показания чрез приложението.

Тоест институциите вече гледат с друго око на „Гражданите”?

Х.Б.: Тук е моментът да кажем, че институциите са изключително отворени да работим заедно. С общи усилия успяхме да изградим един много ускорен процес, в който гражданин подава сигнал, подписва свидетелски показания и процедурата се стартира в рамките на 2 до 3 дни. Преди това тази стъпка отнемаше повече от месец.

Обявихте първия си корпоративен клиент, който разполага с голям автопарк – това ли е моделът на развитие както за приложението, така и за по-ефективна промяна в културата на пътя?

С.М.: За да променим трайно културата на пътя, трябва да създадем устойчив модел, в който граждани, бизнес, институции и медии работят ефективно заедно. Новите технологии вече позволяват достигането до много хора за кратко време. Това позволява гражданите да са в центъра на един такъв модел и да са движеща сила. Вярваме, че мобилното приложение „Гражданите” изгражда този солиден модел, който ще подобри трайно културата на пътя. Защото с „Гражданите” всеки може да изрази гражданската си позиция, институциите да са по-ефективни в прилагането на закона и бизнеса да контролира фирмените си автомобили, които са снимани на пътя. Така всеки допринася към създаването на по-добра среда в която живеем.

Спиди подкрепя и разчита на гражданския контрол над поведението на шофьорите-куриери на пътя

Компанията е първата, която си партнира с мобилното приложение „Гражданите”, изобличаващо шофьори-нарушители. Спиди АД е п...

И.М.: Също така искаме да докажем, че новото поколение социални приложения разчитат повече на ясен бизнес модел отколкото на спонсори, за да се развиват. Работата на „Гражданите” и Спиди – нашият пръв корпоративен клиент, е много добро потвърждение за това, че такъв иновативен модел може да се роди в България на пазарен принцип.

Какъв е профилът на потенциалните ви фирмени абонати?

Х.Б.: Всеки един бизнес, който има фирмени автомобили и иска да контролира случващото се на пътя с тези автомобили може да се включи. По този начин бизнесът има възможност да се извини за нарушение на пътя и да вземе конкретни мерки според вътрешния правилник на фирмата. Гражданите, които качват снимки на фирмени автомобили в нарушение, също остават с много положителни емоции след като видят, че по техните сигнали се взимат конкретни мерки. Така че приложението работи и за изчистване на имиджа на компаниите.

На това ли разчитате в комуникацията с потенциалните ви абонати или ги убеждавате, че ще сте им полезни с други предимства на приложението?

Т.Л.: Всеки един бизнес с фирмени автомобили е участник на пътя и трябва да покаже на своите клиенти, че е отговорен за поведението на своите шофьори. Бизнес, но не на всяка цена! Особено когато катастрофите са най-голямата причина за смъртност на хората между 15 и 29-годишна възраст според Световната здравна организация за 2015 година. Също така, лошият шофьор вреди много на една компания било то с негативен имидж, повечето глоби и нарушения или по-скъпата поддръжка и по-бързата амортизация на автомобила, който шофира. Фирмите, които работят с „Гражданите”, могат да упражняват по-лесно вътрешен контрол и да достигат обратно до гражданите посредством бизнес портал, изграден за тях. В портала се вижда снимката, маркираните нарушения, дата, час и място.

Спиди подкрепя и разчита на гражданския контрол над поведението на шофьорите-куриери на пътя

Компанията е първата, която си партнира с мобилното приложение „Гражданите”, изобличаващо шофьори-нарушители. Спиди АД е п...

Какви иновации по приложението предвиждате, за да бъде то още по-функционално и да поддържа интереса на потребителите и абонатите висок?

И.М.: Искаме да направим комуникацията на пътя много по-положителна. Затова едно от иновативните неща, които разработваме в момента, е възможност всеки един гражданин да изпрати съобщение на шофьор на база регистрационния му номер. Всеки е бил в ситуация, в която иска да се свърже с даден шофьор – било то за да му съобщи, че е запушил автомобил или че нещо се е случило с колата му. Всеки един гражданин, с който споделяме идеята, винаги вижда различна причина защо би ползвал такава функционалност и потенциалът е много голям.

Проявяван ли е интерес от чужбина към вашия продукт?

С.М.: Имахме няколко предложения да развием продукта извън България, като най-сериозни бяха предложенията за Израел и Унгария. Преди да мислим за чужбина обаче искаме да докажем, че можем да направим трайна промяна в културата на пътя в България и че тя може да се развива устойчиво със собствен бизнес модел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии