Роботите се учат да падат (ВИДЕО)

6530
Роботите се учат да падат (ВИДЕО)

Учените от Технологичния институт на Джорджия (САЩ) се опитват да научат роботите да падат без щети за собственото си тяло.

За да научат робота правилно да реагира на загубата на равновесие и да смекчи удара в повърхността, инженерите се обърнали към миналогодишно изследване, посветено на анализ на движенията на котките и спортистите в аналогични ситуации.

Без секс моля, това е робот!

Създателите на човекоподобния робот Pepper, способен да изразява адекватни емоции, призоваха потребителите на андроида да не го използв...

Изследователите решили да научат съвременните роботи на програмно ниво в реално време да изчисляват движенията, които правят падането най-малко травматично. Основният проблем при това се заключава в апаратната част, тъй като повечето електропроводници отстъпват по бързодействие на живите организми.

Алгоритъмът бил настроен с отчитане на сегашната скорост на роботите и моторите и в момента при загуба на равновесие софтуер определя необходимата последователност от докосване на повърхността с различни части от тялото на робота, за да се снижи максимално силата на удара.

По такъв начин роботът се научил различно да реагира на удар в зависимост от неговата сила – ако бъде блъснат леко, роботът прави крачка, за да се задържи на крака, а при силен удар той се прекатурва презглава, за да угаси импулса.

Подобни навици на роботите ще съкратят вероятността от увреждания при падане и потенциално ще снижат разходите за ремонт.

Емоционален робот пострада в Япония

В Япония е арестуван Йокосука Киичи Ишикава, който в местния клон на Softbank повредил емоционалния робот Pepper на стойност 1,5 млн. д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии