Роботи взимат хляба на хората с нетворчески професии

8719
Роботи взимат хляба на хората с нетворчески професии
Снимка: iStock/Guliver

В следващите 20 години роботите ще усвоят половината професии в Япония, прогнозираха анализатори от института Nomura Research Institute (NRI), цитирани от TechNews.

Изследвани са над 600 специалности, като се твърди, че при 49% от тях хората ще бъдат заменени от системи с компютърно управление.

Руската армия обмисля използването на роботи-хлебарки

Изследователи са създали вдъхновени от вид гигантска хлебарка роботи-насекоми, които сканират помещения и наблюдават обкръжаващата ги с...

Вероятността за използване на роботи на едно или друго работно място е обратнопропорционална на дела на творчеството, необходимо за изпълнение на функционалните задължения.

Прогнозата е, че длъжности в бюрата за справки, услугите за доставки и дори във фермата ще бъдат роботизирани във висока степен. Но професиите на писателя, учителя и журналиста ще останат в близко бъдеще за хората, уверени са анализаторите.

Подобни изследвания в САЩ и Великобритания отреждат на роботизацията съответно 47% и 35%. Анализаторите уточняват все пак, че тяхната прогноза е само хипотетично техническо изчисление, което не отчита социалните фактори.

Мнозина наблюдатели обаче са скептични за ползата от роботите. Съществуват опасения, че роботизацията няма да реши острите социални проблеми, а напротив – може да ги задълбочи, като увеличи неимоверно безработицата.

Роботите хирурзи също правят грешки

Учени от университета Ръш (САЩ) са анализирали статистиката от провеждане на медицински операции, изпълнявали от роботи хирурзи. Споре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии