Машина разпознава депресията по изражението на лицето

11032
Машина разпознава депресията по изражението на лицето

Изследователи от университета Карнеги-Мелън са създали мултимодален алгоритъм за анализ на изражението на лицето по 68 отделни точки, включително веждите, ъгълчетата на очите, устата и носа.

Системата се нарича MultiSense, може да разпознава положението на главата на човека, посоката на неговия поглед, ориентацията на тялото и дори да разграничи усмивката, предизвикана от реални емоции, от тази, която се появява поради учтивост.

Причините за песимизъм и депресия

Хората с определена генетична мутация реагират по-остро на събитията в живота, което влияе върху риска от депресии, сочи ново изследван...

Луи-Филип Моренси и колегите му създали алгоритъма, като се заинтересували от използването на машина за проследяване на връзките между лицевите изражения и емоционалното състояние на хората в депресия.

Получените резултати се оказали изключително неочаквани. Например хората в депресия и тези, които не са в депресия, се усмихват с еднаква честота, но усмивките им са различни.

Страдащите от депресия пациенти се усмихват с по-кратък период от време. Има и полови различия между такива пациенти – например мъжете в депресия често се мръщят, а жените правят това по-рядко и се усмихват повече.

Приложението на тази технология от гледна точка на здравеопазването е изключително широко – машината може да проследява еволюцията на състоянието на пациентите с времето – като използвай обективни и определяни количествено данни.

Депресията е физиологично, а не психическо заболяване

Възникването на депресивно състояние протича в хипокампа – област от главния мозък, която отговаря за състоянието на стрес, памет...

Доста скоро, по виждането на Моренси, способностите на MultiSense ще могат да се сравнят с възможностите на опитен лекар. "Смятам, че опитните психолози и сами виждат изражението на лицето и микромимиката, просто не разбират това докрай", казва Моренси.

Разбира се, има и други възможности за прилагане на тази технология. Например военните сили на САЩ са вложили доста пари в изучаването и разпознаването на лицевите изражения. Министерството на отбраната е заинтересувано от използването на технологията по разпознаване и анализ на лицевата мимика за лечение на хора, страдащи от посттравматичен синдром.

Военните имат и дългосрочни планове по използване на подобни сензори за разбиране и прогнозиране на човешкото поведение.

Моренси е вдъхновен от новите изследвания, но също призовава към предпазливост, като настоява, че тези инструменти са най-подходящи за наблюдение на пациенти, които вече имат поставена клинична диагноза.

Приятелите спасяват от депресия

Изследване на нюансите на психическото здраве на хората показало, че приятелите могат да ни помогнат да се отървем от депресията за няк...

"Лично аз предпочитам тази технология да се използва за подкрепа във вземането на решения, а не за самото вземане на решения – казва Моренси. – Когато говорим за вземане на решения, това повдига прекалено много етични въпроси, които трябва да се вземат предвид."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии