Как правилно да зареждаме батерията на лаптопа си

46053
Как правилно да зареждаме батерията на лаптопа си

Повечето потребители на преносими компютри поне веднъж са си задавали въпроса „трябва ли да махам батерията, когато лаптопът е включен към електрическата мрежа.

В интернет има десетки противоположни мнения по въпроса. Ако обаче се придържаме към някои неоспорими факти за състава и начина на работа на съвременните батерии за лаптоп, отговорът е: в повечето ситуации не е необходимо, но има и такива, когато е желателно.

Държането на напълно заредена батерия (на 100%) в лаптопа не е опасно за нея или за преносимия компютър, защото когато зарядът достигне максимум, електричеството се пренасочва от батерията директно към захранването. С течение на времето батерията се разрежда сама дори и компютъра да е постоянно вързан към електрическата мрежа.

След като зарядът падне с няколко процента, батерията се зарежда отново напълно. Този процес е необходим и се отразява добре на батерията за лаптоп. Въпреки това е препоръчително да разреждате и зареждате лаптоп батерията поне веднъж месечно, за да поддържате нейният капацитет на възможно най-високо ниво.

Високата температура уврежда батерията на лаптопа!

Разбира се, държането на лаптоп батерията постоянно в преносимия компютър, си има и своите недостатъци. Но те се проявяват единствено, ако вашият лаптоп работи при по-висока от нормалната температура.

Най-опасният начин за зареждане на телефон. Не го повтаряйте!

Видео демонстрира най-невероятния начин за зареждане на мобилен телефон, който в никакъв случай не бива да се повтаря! На кадрите е по...

– При нормално използване, оптимално функционираща охладителна система и не много висока температура на околната среда (когато температурата на процесора и харддиска не превишава 40 – 50 градуса) батерията може да стои в лаптопа.

– При интензивно ползване, което води до отделяне на голямо количество топлина (например при компютърни игри, където температурата задминава 60 градуса), е препоръчително батерията да бъде извадена, за да се избегне нежелано прегряване.

Топлината всъщност е най-големият враг на литиево-йонните батерии. Имайте го предвид. Така че, ако използвате допълнителни системи за охлаждане, работите в по-хладно помещение или не натоварвате значително вашия преносим компютър, няма проблем, ако батерията му си стои на мястото.

източник: lifebg.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии