Японци създадоха осезаема холограма

10207
Японци създадоха осезаема холограма

Японски учени създадоха осезаема холограма – триизмерен виртуален обект, който може да се управлява от човешка ръка.

Както съобщава Reuters, инсталацията "Феята на светлината" е разработена с използването на фемтосекундна лазерна технология с ултракъси импулси. Продължителността на такъв импулс се оценява на една милионна от милиардната на секундата. Подобна технология вече е прилагана в различни сфери и сега учените обсъждат следващата степен – атосекундни лазери.

Експериментът Holometer: Светът може да е триизмерна холограма

Според една от теориите на учените, всичко, което виждаме около нас, е просто... триизмерна холограма. Тази идея получава все повече ко...

Тези импулси реагират на човешки допир и тяхното прекъсване позволява да се управляват холограми директно във въздуха. Опитен образец на инсталацията е бил тестван в университета на японския град Уцономия в местния Център за оптични изследвания.

По думите на Йоши Отиай, един от организаторите на експеримента, технологията може да бъде използвана в медицината, архитектурата и развлекателната индустрия. "Сегашните технологии не позволяват на хората да използват светлината като материя, но „осезаемата холограма" има шанс да промени това", пояснява ученият.

Изследователят уточнява, че технологията безспорно не позволява на потребителя в пряк смисъл да взаимодейства с предмета на проекция. Но взаимодействието със самата проекция ще създава у него впечатлението, че докосва истински предмет.

По оценка на експертите в областта на hi-tech от сп. Pulse Headlines, технологията може да бъде използвана като виртуална компютърна клавиатура холограма. Или може да бъде внедрена в чатове, чиито участници ще могат не само да видят и чуят събеседника, но и да го "докоснат".

Лазер в помощ на оптичните датчици (ВИДЕО)

Учени от университета Карнеги-Мелън (САЩ) и университета на Торонто (Канада) са разработили метод, който позволява на оптичните сензори...

Опити за създаване на "осезаема холограма" са правени и по-рано, но при тях лазерът е изгарял кожата на човека.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии