Изкуственият интелект разгроми световния шампион по Го

4781
Изкуственият интелект разгроми световния шампион по Го

Програмата AlphaGo спечели и последната партия срещу един от световните шампиони по игра на Го – китаеца Лий Сейдол. Турнирът се състоя в Сеул от 9 до 15 март, съобщава Gizmodo.

На 9, 10 и 12 март системата AlphaGo надигра Лий Сейдол, но на 13 март шампионът за първи път успя да спечели преднина. След повече от четири часа "борба" между човек и изкуствен интелект програмата направи няколко неочаквани хода – грешка беше извършена на 79-ия ход, но AlphaGo я откри чак на 87-ия ход.

Зукърбърг ще прави домашен изкуствен интелект

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг възнамерява да създаде "прост изкуствен интелект", който да управлява домашното...

Логическата настолна игра Го е възникнала в Древен Китай и се смята за най-сложната за изкуствения интелект поради големия размер на дъската и трудностите в прогнозирането на ходовете.

Най-добрите програми досега са достигали само до нивото на любители играчи. Програмата AlphaGo е разработена от компанията DeepMind, която принадлежи на Google.

Тя използва така наречените невронни мрежи за оценка на положението на фигурите на дъската и за избора на ходове. Тези невронни мрежи се обучават, като анализират известни партии, а също и по пътя на пробата и грешката, като играят сами.

AlphaGo е победила другите програми в 99,8% от партиите, а след това е постигнала превъзходство над европейския шампион по Го.

Изкуствен интелект написа перфектен сценарий за компютърна игра

Системата изкуствен интелект "Шахерезада", създадена в Технологичния институт на Джорджия, се научи да пише сценарии към компютърни игр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии