Изкуствен нос надушва бактерии във водата

8018
Изкуствен нос надушва бактерии във водата
Снимка: Thinkstock

Изследователи разработиха изкуствен нос, който е устроен на същия принцип, както и човешкия, но притежава доста по-висока чувствителност – той е способен да "подуши" бактерии във водата дори ако тяхното количество не превишава 10 нанограма на литър. Статията на учените е публикувана в сп. Biosensors and Bioelectronics.

Както твърдят създателите на "носа", днес вече съществуват методи за откриване на опасни бактерии във водата, но ако тяхното количество е малко, то подобни тестове трябва да се провеждат в специални лаборатории. Освен това те отнемат прекалено много време.

Кои аромати влияят на настроението и продуктивността ни?

Миризмите, които усещаме, могат значително да повлияят на начина, по който се чувстваме. В Япония например не е необичайно на работното...

Учените успели да създадат бионичен нос, който в прекия смикъл на думата е способен да надушва мириса на бактерии – дори когато тяхното количество не превишава 10 нанограма на литър.

Изобретението ще може да бъде използвано не само за определяне на степента на замърсеност на водата, но и например при търсене на наркотици или взривни вещества на летища или поставяне на медицинска диагноза. Известно е, че някои заболявания, включително рак, са причина човешкото тяло да започне да изработва специфична миризма.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии