Идея: Компании като Facebook и Google да казват публично за данъците си

3133
Идея: Компании като Facebook и Google да казват публично за данъците си
Снимка: Getty Images/Guliver

Транснационални компании като Google, Facebook и Amazon ще трябва да оповестяват публично доходите и данъчните си плащания, получени в рамките на ЕС, пише Guardian, позовавайки се на официални източници от ЕС.

Много важни са обстоятелствата около откриването на сметки във всяка една страна. Изданието посочва, че големите компании имат голяма възможност да постигнат тайна договореност с правителствата на дадените страни по отношение на това къде и как ще декларират доходите си. ЕК беше сериозно разкритикувана, след като през миналия месец предложи транснационалните компании да дават отчет за данъците само на националните власти, но не и да го обявяват публично.

Русия била "Мордор" според Google Translate

Услугата Google Translate доста ексцентрично превеждала някои думи и изрази от украински на руски език. Например "Руска федерация" се ...

Според информацията, в момента се разработва законопроект, който ще бъде представен на 12 април. „ЕК завършва работата си по оценка на въздействието на законодателните мерки”. Напълно възможно е законодателната инициатива в определен формат да бъде представена в началото на април за обсъждане във всяка една страна –членка.

За приемане на законодателството ЕС се нуждае от съгласието на 28-те страни. Новата законодателна инициатива се подкрепя от ръководителя на Ек Жан-Клод Юнкер. „Работи се за постигане на консенсус за правилата при операциите на големите компании, включително от САЩ”, подчерта той.

Скоро стана ясно, че от Facebook са платили около 4% корпоративни данъци в световен мащаб през 2014 г. През 2014 г. социалната мрежа се отчита със 123 милиона долара на данъчните институции извън САЩ, въпреки печалби от над 3,4 милиарда през същата година. Числата, които могат да бъдат открити в данни от американските фондови борси, предполагат, че Facebook плаща 3,6% корпоративен данък в световен мащаб. Във Великобритания облагането за големия бизнес е 21%.

В момента на Острова и в други европейски страни тече скандал, провокиран от данъчна оценка на Google, след която беше отсъдено технологичният гигант да върне 130 милиона паунда в неплатени такси от 2005 година насам. Google вече се съгласи през декември да плати 318 милиона евро на Италия, след като бе разследвана за укриване на данъци. Очаква се това да стане прецедент и за други страни, обвиняващи корпорацията в укриване на данъци.

Вижте от какво се интересува светът през 2015 г. според Google

Технологичната компания Google публикува данните за най-търсените през 2015 г. думи и словосъчетания в едноименната си търсачка. Класац...

През ноември държавните и правителствените ръководители на Г-20 приеха на срещата на върха в Анталия план за борба с укриването на данъци от многонационалните корпорации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии