Готов е проектът на Националната стратегия за киберсигурност

2535
Готов е проектът на Националната стратегия за киберсигурност
Снимка: Getty Images/Guliver

Готов е проектът на Националната стратегия за киберсигурност до 2020 г. Документът е предложен от Съвета по сигурността към правителството.

Дни преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента по темата "Киберсигурност", се появява проект на стратегия. Там се посочва, че рисковите държави, както и различни недържавни и терористични групировки, развиват специализирани способности за водене на кибер-тероризъм, кибер-войни чрез прилагане на целия набор от методи, въздействащи върху комуникационните, информационни системи за нарушаване на физическата, персонална и информационна и комуникационна сигурност.

ЕС е на крачка от директива за киберсигурността при компании като Google

Европейският парламент и Европейският съвет успяха да постигнат все още неофициална договорка относно паневропейско киберзаконодателств...

Посочва се още, че умишлени и неумишлени действия могат да компрометират управлението на критичната инфраструктура в държавата, както и да се манипулират или източват данни и информация. Затова правителството смята да изгради система, която да гарантира сигурност в киберпространството при спазване на основните права и свободи на гражданите, предаде БНР.

Народното събрание ще осигурява приемането на нормативните актове, свързани с киберсигурността. Ще осъществява парламентарен контрол по нейното състояние. Президентът в качеството му на върховен главнокомандващ ще получава цялостна информация за състоянието и развитието на националната система за киберсигурност и устойчивост. А при въвеждане на извънредно положение, военно положение или положение на война, ще ръководи дейностите по осигуряване на киберустойчивост на държавното и военното управление.

Политиката по киберсигурност и развитието на киберустойчивост ще се определят от правителството. Планира се да се създаде Съвет за киберустойчивост към министъра на вътрешните работи, национален координатор. В национален ситуационен център ще се разположи и основният център за непрекъснат мониторинг на киберкартината в държавата и осигуряване на координирана реакция. Специални екипи ще разследват киберпрестъпления. Интернет-доставчиците ще имат задължение да извършват така наречената киберхигиена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии