Електрическите крушки може да станат хотспотове за много по-бърз интернет

12691
Електрическите крушки може да станат хотспотове за много по-бърз интернет

Нов метод за пренос на данни, който използва видимия спектър, вместо радиочестотния, беше изпробван в офисно пространство. Технологията “Li-fi” може теоритично да осигури интернет достъп, до 100 пъти по-бърз от безжичната “Wi-fi”, като вече проверено осигурява скорост до 1 Gbps (гигабит в секунда), съобщава BBC.

Тя изисква източник на светлина, като стандартна електрическа крушка, интернет достъп и фото сензор. Методът беше тестван тази седмица от естонската старт-ъп компания Velmenn в столицата на страната Талин. 

Златоград ще има безплатен интернет

Златоград е първата погранична община, която е оборудвана с безплатен безжичен интернет по съвместна инициатива на Министерството на тр...

При тестовете чрез електрическа крушка е достигнат трансфер на данни със скорост 1Gbps, а лабораторни тестове са показали теоретични възможности до 224Gbps. Тестовете са проведени в действащ офис, където работниците са ползвали интернет по новия метод.

Според изпълнителния директор на компанията Деепак Соланки, технологията може да влезе на пазара и да стигне до крайния потребители "след 3-4 години", предаде БГНЕС. 

Терминът Li-fi е дело на проф. Харалд Хаас от Университета в Единбург, който демонстрира технологията на изложението TED през 2011 г. По време на презентацията му, Хаас осъществи видео излъчване посредством електрическа крушка. Професорът описа бъдеще, в което милиарди крушки са превърнати в безжични хотспотове. 

Предимствата на технологията пред wi-fi метода са че тя не се преплита с други радиосигнали и може да бъде използвана на летателни апарати и други места, където свободата на спектъра е проблем. 

Как да направите компютъра си по-бърз

С времето всеки компютър започва да работи по-бавно. За щастие обаче има трикове, чрез които може да се противодейства на това, пише Te...

Видимият спектър е около 10 000 пъти по-голям от радиочестотния, като едва ли има опасност да се изчерпа скоро. 

Естествено, новият метод има своите минуси. Той не може да бъде приложен при дневна светлина, която ще наруши сигнала, нито може да преминава през стени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии