Директорът на Kaspersky Labs: Живеем в тъмните времена на сигурността

2037
Директорът на Kaspersky Labs: Живеем в тъмните времена на сигурността
Снимка: iStock/Guliver

Никога не е на добре, когато един от водещите експерти в света – Евгений Касперски – заяви, че живеем в „тъмните времена“ на мрежовата сигурност. Изявлението беше направено на конференция в Хага и продължи с твърдението, че както клиентите, така и обслужващите страни трябва да подобрят сигурността си възможно най-скоро.

Проблемът, според експерта, се намира във факта, че днес технологиите следват така наречения „цикъл на иновациите“, който поставя новостите в технологиите като приоритет, а тяхната сигурност остава на заден план. Постоянното бързане на днешните фирми да създадат иновативен продукт или услуга не им оставя време да работят върху неговото усъвършенстване. Тъй като уязвимостите на даден софтуер или мрежова инфраструктура се откриват с месеци или години тестване и атаки, при процеса на доставяне на услуга, която в най-добрия случай работи както е обещано, не можем да говорим за такъв вид затвърдяване на сигурността.

Готов е проектът на Националната стратегия за киберсигурност

Готов е проектът на Националната стратегия за киберсигурност до 2020 г. Документът е предложен от Съвета по сигурността към правителст...

От друга страна стои и вече прекалено голямото разнообразие от устройства, които могат да използват дадена услуга. Няма как всички те да бъдат подсигурени адекватно, имайки предвид, че мобилните операционни системи вече се менят на броени месеци. Дори и лични компютри, които използват Mac OSX (или дори Linux) вече не са толкова сигурни, колкото хората смятаха – факт доказан от появилия се нов тип Mac OSX ransomware (вирус, който заключва данните ви и настоява за заплащане срещу тяхното освобождаване).

За всички е важно да знаят, обаче, че колкото и да е сигурна системата, която ползват, най-голямата уязвимост за един компютър е умението на човекът пред нея да я използва правилно.

Източник: СофтУни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии