Борисов за киберсигурността ни: Всеки ден се намира по някоя хакерска атака

1674
Борисов за киберсигурността ни: Всеки ден се намира по някоя хакерска атака
Снимка: БГНЕС

Всеки ден се намира някоя хакерска атака. Факт е, че дори най-защитените са уязвими. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на КСНС, където беше обсъдена Националната стратегия за киберсигурност.

Демократичното функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите трябва да се гарантират и в киберпространството, каза президентът Росен Плевнелиев. Той подкрепи Борисов с думите, че България е обект на интензивни кибератаки.

Основна пречка пред кибер сигурността ни - ниска технологична култура на чиновниците

Ниска технологична култура в част от структурите на централна и местна изпълнителна власт - това е една от осемте слаби страни, които с...

Гражданите все повече разчитат на достоверна и надеждна информация. Киберпространството предоставя неограничени възможности за развитие на обществото и бизнеса, но дигиталната зависимост поражда рискове и заплахи. Участниците в КСНС се обединиха около разбирането, че значението на тази част от националната сигурност ще нараства пропорционално с развитието на технологиите, подчерта Плевнелиев.

Темата за национална политика за осигуряване на киберсигурност не засяга и не се отнася за широк кръг обществени интереси. Тя е свързана с доброто функциониране на държавата. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков, който напусна по-рано заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Има редица проблеми в този сектор, които не могат на бъдат решение на Консултативен съвет. Оттук насетне изпълнителната власт трябва да предприеме редица действия, за да подобрява положението“, смята Миков, който изрази съмнение дали ресурсът на държавата ще стигне.

Припомняме, че на последните местни избори имаше атаки срещу редица институционални сайтове, включително този на ЦИК. Досега не е ясно кой стои зад тези атаки и дали може да бъде наказан.

Директорът на Kaspersky Labs: Живеем в тъмните времена на сигурността

Никога не е на добре, когато един от водещите експерти в света – Евгений Касперски – заяви, че живеем в „тъмните врем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии