Автомобилни фарове от 1000 пиксела

4759
Автомобилни фарове от 1000 пиксела

Учените от дружеството Фраунхофер (Германия) са разработили адаптивни автомобилни фарове, състоящи се от хиляда светодиодни пиксела, което са способни гъвкаво да преразпределят светлинния поток.

Светодиодните фарове вече се прилагат на серийни автомобили и имат редица преимущества. Новата конструкция на немските инженери обединява четири светодиодни пластини по 256 пиксела, благодарение на което управлението на светлинния сноп става по-точен.

BMW революционизира с лазерните си фарове за i8

Лазерните светлини на BMW ще отбележат своята световна премиера през есента на 2014 година. Високоефективните светлинни източници за пр...

Фактически фаровете са лишени от привичните режими "къси-дълги" и излъчват постоянна светлина, чието разпределение се променя в реално време, в зависимост от посоката на пътя и осветлението, а също от наличието на насрещни и попътни автомобили.

Управляващият компютър запалва само тези пиксели, които е необходимо – за пълноценно осветление на пътя в обичайни условия ще бъде достатъчна около една трета от мощността на фаровете.

Всеки пиксел има размер 125 микрона, а за да се вградят те в единна конструкция, немците възнамеряват да приложат нов материал във вид на пореста златна наноструктура.

Фаровете са разработени в сътрудничество с производителите на автомобилна оптика Hella и Osram, но перспективите за серийното им производство засега са неизвестни.

BMW пуска лазерните си фарове в серийно производство

Преди около месец Audi с апломб представи прототип на лазерните си фарове. Реакцията на BMW в Tweeter беше доста смешна и най-общо казв...

В същото време, освен на светодиодните, производителите възлагат големи надежди на лазерните фарове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии