Apple срещу властите в САЩ - заради личната свобода

5847
Apple срещу властите в САЩ - заради личната свобода
Снимка: Gettyimages

Открит скандал избухна между една от най-популярните технологични компании в света Apple и американското правителство. Причината – настоятелно искане на правосъдните власти в САЩ за достъп до криптиращите кодове на операционната система на iPhone. Въпросът може да стигне до Върховния съд, след като има съдебна заповед от по-ниска инстанция към Apple да се съобрази с искането на властите.

В свое официално и много емоционално съобщение компанията на Стив Джобс казва следното по въпроса: "Правителството на САЩ поиска от Apple да предприеме безпрецедентна стъпка, която заплашва сигурността на нашите клиенти. Противопоставяме се на тази заповед, която има характер на нещо много повече, отколкото юридическите рамки на отделен случай (бел. ред. – има се предвид терористичния акт в Сан Бернардино). Необходима е широка обществена дискусия, за да разберат както клиентите ни, така и американското общество какъв е залогът".

Атанас Атанасов: Службите ще трябва да имат повече права

Трябва да сме наясно, че заради тероризма ще трябва да се отказваме от лични права. В България ще има опасения, че службите ще злоупотр...

Apple излезе с позицията си след като американските власти поискаха достъп до кодовете за криптиране на популярните смартфони iPhone. Причината – атентаторът от Сан Бернардино Саид Фарук е използвал точно iPhone за контакт с терористични клетки, за да се подготви за кървавото деяние. Ето какво още мисли Apple по въпроса:

"Смартфоните вече са неизменна част от живота ни. В тях има много информация, която ни касае – лични данни, частни разговори, снимки, музика, работни бележки, контакти, дори къде сме били и къде ще ходим. Тази информация трябва да бъде защитена от хакерски атаки и престъпници, които искат да я откраднат. Затова потребителите очакват Apple да направи всичко възможно да я защити.

Бяхме шокирани от атентата в Сан Бернардино, скърбим за жертвите (бел. ред. – при терористичното нападение загинаха 14 души). Дадохме необходимата за разследването на ФБР информация – на база законни призовки и документи. Осигурихме и експерти от компанията, които да помогнат на ФБР. Направихме всичко по силите си, за да помогнем на властите и вярваме в добрите им намерения. Но ФБР поиска да направим нова версия на операционната система на iPhone - iOS, разкривайки важни криптографски характеристики. С такъв софтуер може да се отключи всяка операционна система на всеки iPhone – какво ще стане, ако попадне в грешни ръце?

Някои хора биха казали, че е по-лесно да направим задна вратичка за iOS. Но това означава да пренебрегнем основите на дигиталната сигурност. Властите казват, че ще използват искания „ключ” само веднъж, но това просто не е вярно. След като създадем такъв ключ, след като е ясен информационният отговор, технологията може да бъде ползвана отново и отново. Правителството всъщност иска да хакнем собствените си клиенти и да ги изложим на огромен риск. ФБР иска безпрецедентно разширение на правомощията си. Това е много опасен прецедент – на конституционна база властите искат да могат да влязат във всяко технологично устройство когато си поискат!"

ЕК се захвана с акция за прочистване на Интернет от "терористично съдържание"

Европейската комисия предложи на водещи световни провайдери да извършат „чистка“ в интернет срещу материали с терористично ...

Позицията на Apple беше официално пусната от Тим Кук – наследникът на Стив Джобс.

Припомняме, че само преди седмица в България беше приет нов закон, който разшири правомощията на ДАНС. Агенцията вече ще има достъп до ключови данни за самоличността на пасажерите, идващи и излитащи от българска територия, без за целта да трябва специално съдебно разрешение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии