Зловредният код - най-честият прийом за хакерска атака в България

61101
Зловредният код - най-честият прийом за хакерска атака в България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Близо 3000 кибератаки са регистрирани през 2014 година в България, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), позовавайки се на статистиката на Националния център за реакции при инциденти в областта на информационната сигурност (CERT България).

Само през декември миналата година са регистрирани 319 атаки, 37 от които са определени като заплахи с много висок риск, съобщи Красимир Симонски, изпълнителен директор на Агенцията „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ЕСМИС) на конференция по ИТ сигурност, информира OFFnews. Най-често срещаните кибератаки са зловредният код - 67 на сто, разпределените атаки за отказ от услуги (DDoS) са 18 на сто, 8 на сто са опитите за проникване, а 4 на сто са определени като спам, сочи статистиката.

Европа на изпит за кибер сигурността

Над 200 организации от общо 25 страни-членки на ЕС бяха подложени на мащабна кибер атака в рамките на най-голямото и комплексно учение,...

Общият брой на засегнатите IP адреси е над 46 хиляди, но броят на компютрите е много по-голям тъй като зад редица IP адреси стоят компютърни мрежи с много компютри, допълни Симонски.

В Националния център за реакции при инциденти в областта на информационната сигурност (CERT България) към ЕСМИС са постъпили и обработени 2949 сигнала за нарушения в и от българското Интернет пространство през 2014 г., обобщи директорът на CERT България Васил Грънчаров.

Около 445 млрд. долара е приблизителната оценка на световните загуби от пробиви в ИТ сигурността, което се равнява на 0,5% до 0,8% от брутния продукт на света, бе посочено още на конференцията. Компаниите по света търпят все повече загуби вследствие на кибератаките. Същевременно самите фирми изостават от темповете на развитие на хакерите, което не им позволява да се защитават достатъчно ефективно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии