Високосната секунда сринала Instagram и Twitter и побъркала GSM-и

12384
Високосната секунда сринала Instagram и Twitter и побъркала GSM-и

Високосната секунда, която учените добавиха на 30 юни за синхронизиране на календарното и атомното време, предизвикала сериозни проблеми в работата на социалните мрежи, на мобилни телефони на базата на Android, уеб телевизии и други онлайн служби, съобщава изданието Wired.

Потребителите на десетки социални мрежи се оплакали, че добавянето на секунда към продължителността на деня е предизвикало редица проблеми в работата на услугите – Twitter престанал да въвежда време при изпращане на съобщенията, а Instagram, интернет магазинът Amazon и редица други социални мрежи престанали да работят за 30-40 минути.

Допълнителната секунда - от безобидна новина до сериозни проблеми

Последната минута на юни 2015 година ще продължи 61 секунди. Този каприз се обяснява с неправилното въртене на Земята, което не е так...

Част от тези проблеми не се дължали на грешки в работата на самите служби, а на това, че повече от 2000 мрежи в интернет се изключили спорадично, излезли от строя или прекратили работа в първите 10 минути след настъпването на 1 юли.

Сривовете засегнали не само мрежата, но и мобилните устройства. Потребители на Android-смартфони пишат в блоговете, че добавянето на една секунда побъркало устройствата, накарало ги да смятат, че първи юли е настъпил преди няколко часа, а не преди секунда. В резултат на това възникнали проблеми в работата на календара и будилниците.

Като цяло сривовете в работата на електронния свят този път не били толкова катастрофални, както през 2012 година, когато беше добавена предишната високосна секунда. Тогава възникнали проблеми не само на Земята, но и във въздуха, които предизвикали хаос в полетите на самолетите на една от австралийските компании.

Практиката за въвеждане на високосна секунда съществува от 1972 година, когато учените изчислили с точност скоростта на въртенето на Земята около своята ос и открили, че продължителността на деня не е равна на 24 часа, а е с част от секундата повече. Оттогава високосната секунда е добавяна 25 пъти и сега IT специалистите и физиците сериозно обмислят отмяна на тази практика поради проблемите, които създава.

На 30 юни добавяме секунда към световното време

На 30 юни в 23 ч. 59 мин. 59 сек. ще се извърши корекция на световното координирано време UTC, съобщиха от Българския институт по метро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии