Учените се надигнаха срещу терминаторите

9968
Учените се надигнаха срещу терминаторите

Учени предупредиха за опасност от използването на изкуствения интелект при създаването на бойна техника и нови системи за въоръжение. Повече от 1000 инженери и изследователи са подписали писмо за това, съобщава ВВС.

"Ако някоя голяма военна държава се опита да излезе напред в развитието на оръжие с изкуствен интелект, то глобалната надпревара във въоръжението е практически неизбежна. Крайната точка на тази технологична траектория е очевидна – автономното оръжие ще стане утрешният "Калашников", се отбелязва в документа.

Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е на мнение, че човечеството трябва да е внимателно с развиването на изкуствения интелект. "Аз съм ...

Авторите на писмото призовават за отказ от използването на изкуствен интелект при създаването на бойна техника. Те предупреждават, че надпреварата в подобни въоръжения ще доведе до непредсказуеми последствия.

Въпросът за създаването на бойни роботи е обсъждан в ООН. Международната организация разглежда възможността за забрана на определени типове автономни бойни системи.

Сред подписалите посланието са известният физик и космолог Стивън Хокинг, предприемачът Елън Мъск и един от основателите на компанията Apple – Стив Возняк.

Планира се документът да бъде предаден на международната конференция по изкуствен интелект в Буенос Айрес, допълва Lenta.ru.

Учени в писмо: Не позволявайте изкуственият интелект да ни завладее

Изкуственият интелект има потенциала да направи живота ни по-лесен, разбирайки човешките желания или управлявайки автомобилите ни, но а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии