Учени модифицираха човешки ембрион. Какво се случи?

22358
Учени модифицираха човешки ембрион. Какво се случи?

Учени от университета Sun Yat-sen в Китай проведоха модификация на генома на  нежизнеспособни човешки ембриони. Целта на експеримента е била замяната на бета-глобина, чиято мутация отговаря за развитието на потенциално смъртоносното заболяване на— β-таласемия. За целта учените използвали метода CRISPR / Cas9, който позволява да се изреже нужният ген от ДНК.

Опитът е бил извършен върху 86 ембриона. Резултатът не е бил особено успешен, тъй като само в една част от клетката генът е бил заменен с правилно работещо копие. Освен това, използването на алгоритъма CRISPR/Cas9 предизвикало допълнителни мутации, които не са били предвидени.

Няма да повярвате какво откриха в мозъка на млада жена

Ямини Каранам, която претърпяла мозъчна операция в САЩ за премахване на тумор, останала шокирана от новината, че образуванието всъщно...

Подобни опити предизвикат широк резонанс в научния свят. Едно от най-големите опасения е непредсказуемостта на резултата, тъй като при този вид манипулации се прави промяна на генома, предаващ се по наследство и последиците не могат да бъдат предвидени.

Поради тази причина обединение на 170 научно-изследователски форми, институти и групи пациенти наскоро призоваха за мораториум върху опити за промяна на генома на човешки ембриони.

„Изследването трябва да послужи като строго предупреждение за всеки, който си мисли, че технологиите са готови за извършването на опити в името на избягването на генетичните заболявания“, заяви Джордж Дейли, биолог от Harvard Medical School.

 

Учени превърнаха ракови клетки в здрави

Учени от института за медицински изследвания Санфорд-Бърнам съобщиха, че белтъкът Е47 е способен да превръща раковите клетки на панкреа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии