Създадоха генератор на гигантски океански вълни (ВИДЕО)

7407
Създадоха генератор на гигантски океански вълни (ВИДЕО)

Инженери от Нидерландия конструираха нов експериментален комплекс, който позволява да се образуват вълни с височина 4,5 метра и ширина 5 метра.

По думите на учените техният генератор ще произвежда най-големите създавани от човека аналози на океански вълни, пише Science News.

Генераторът Delta Flume представлява канал с дължина 300 метра, височина 9,5 метра и ширина 5 метра. На единия му край е поставена огромна метална пластина, която под действието на четири бутала се придвижва и създава вълни на повърхността на водата.

На всеки 8-9 часа в океана се появява вълна убиец

На всеки 8-9 часа в Световния океан възниква вълна убиец – нейната височина обикновено поне двойно превишава височината на остана...

На другия край на канала се намира стена, която задържа удара на идващата вълна. Съоръжението Delta Flume е необходимо на ученитe за изследване и създаване на конструкции, задържащи натиска на морската стихия.

Генераторът ще започне пълноценна работа днес, 5 октомври. Той ще позволи създаването на реалистично копие (в мащаб 1:1) на водна вълна, моделираща ситуацията на 85 процента от бреговете на Нидерландия. Общо в работата над Delta Flume са взели участие 35 инженери.

Учените отбелязват, че създаването на реалистичен модел е необходимо, тъй като умалените машини не позволяват да се провеждат надеждни експерименти, в които пясъкът, глината или тревата да действат в защитните съоръжения така, както това се случва в действителност.

Немислимо - да сърфираш по 30-метрова вълна

Отдавна е известно, че хората са способни на невероятни неща и правят и немислимото в името на рекорда. Точно такъв е и случаят с амери...

В продължение на 35 години Нидерландия е използвана умалена версия на съвременната инсталация. Но тя позволявала да се създават по-малко на брой вълни. Учените отбелязват, че изменението на климата води до опасности от наводнения и необходимост от усъвършенстване на защитните стени.

През 1953 година в Нидерландия поради наводнения загинали над 1800 души. Аналогични на Delta Flume съоръжения има и в други страни, например Япония. Тяхното устройство е свързано с локалните природни особености на водните стихии (например в Япония се изследва цунамито).

Половината от населението на Нидерландия живее на територии, намиращи се под морското равнище. За предотвратяване на наводнения в страната се създават специални защитни съоръжения. Общата им дължина в момента е над 3000 километра, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии