Сделката на годината: Dell купува EMC Corp

30392
Сделката на годината: Dell купува EMC Corp
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 12 октомври, се пише история в световния технологичен сектор. Причината? Обявяването на най-голямата сделка за придобиването на компания в този сектор, откакто се води отчетност.

Технологичният гигант Dell обяви придобиването на клауд компютинг компанията EMC за близо 67 млрд. долара, които ще бъдат изплатени в брой и в акции. Купувачът се е съгласил да плати по 33 долара и 15 цента за акция, като това надхвърля котировките на фондовата борса от 7 октомври с 28%. Цената на сделката ще бъде платена с парични средства по 24.05 долара за акция, а остатъкът ще се издължи в акции, като се очаква тя да приключи окончателно в периода май-октомври 2016 година. Така акционерите на EMC ще получат по около 33.15 долара на акция в брой, както и акция във VMware, която ще продължи да бъде самостоятелна, публично търгувана компания.

Майкъл Дел купува Dell от акционерите

Производителят на компютри Dell официално спира да се търгува публично на борсата. От компанията обявиха, че акционерите са одобрили оф...

В сделката, от страна на Dell, ще участват и MSD Partners и Silver Lake.

Dell, които са на 51-място в класацията Fortune 500, се занимават с разработка и продажба на компютри и сходни продукти и услуги. EMC пък е корпорация, която се занимава със съхранение на данни, информационна сигурност, анализи, клауд компютинг (от англ. cloud computing - изчисления в облак) и други подобни услуги, улесняващи бизнеса. Дъщерни фирми на EMC са VMware, както и LenovoEMC.

„Ние създаваме невероятна движеща сила чрез обединяването на компаниите“, каза изпълнителният директор на Dell – Майкъл Дел. „Целта ни тук всъщност е да обединим взаимно допълващи се технологии и да помогнем на клиентите си да се справят с предизвикателствата и възможностите, които дигиталното бъдеще предоставя“.

Транзакцията между Dell и EMC бележи най-голямата сделка в технологичния сектор, измествайки офертата на Avago Technologies към конкурентите им Broadcom за 37 млрд. долара. Тази сделка също все още не е приключила.

Гигантите Google и Microsoft в атака

Интернет гигантът Googlе отчете ръст на нетната си печалба с 10% през миналата година до 10,74 милиарда долара и за първи път е надхвър...

Придобиването на EMC се приема като възможност за Dell да се диверсифицира от застоялия пазар на персонални компютри и да атакува бързо разрастващия се доходоносен пазар за управление и съхранение на данни за бизнеса.

Междувременно EMC ще потърси и други потенциални купувачи, сподели изпълнителния директор и председател на борда на директорите, Джо Тучи. „Ще се погрижим да намерим най-добрата сделка за акционерите ни, като времето ще покаже какво ще се случи“.

ЕМС има капитализация около 50 милиарда долара, чистата й печалба за периода април-юни 2015 година възлиза на 487 милиона долара.

Автор: Петя Гроздарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии