Роботите хирурзи също правят грешки

9184
Роботите хирурзи също правят грешки

Учени от университета Ръш (САЩ) са анализирали статистиката от провеждане на медицински операции, изпълнявали от роботи хирурзи.

Според законодателството на САЩ всякакви усложнения при роботизираните операции трябва да се нанасят в специална база данни – MAUDE (Manufacturer And User facility Device Experience). Тези данни се изучават от Управлението по санитарен контрол за качеството на хранителните продукти и медикаментите (FDA), което се занимава с контрола в областта на здравеопазването.

От МКС ще управляват роботи на Земята

Руският космонавт Олек Кононенко възнамерява да проведе на МКС тест на система, която в бъдеще ще позволи дистанционно управление на ко...

Според статистиката на MAUDE от 2007 до 2013 г. в САЩ са изпълнени повече от 1,7 млн. операции с използването на роботи, а повечето процедури били свързани с гинекологията и урологията.

Учените анализирали повече от 10 000 отчета за проблеми по време на роботизирани процедури и изяснили, че 1500 от тях са фиксирани сериозни последствия за здравето на пациента. Средно неблагоприятни събития се случвали в 550 от 100 000 операции.

Изследователите съставили пет категории на проблемите – поражение на пациента с ток (1111 случая, от тях 193 довели до сериозни последствия), попадане на фрагменти от инструменти в тялото на пациента (119 случая от 1557, 1 летален), системни грешки (23 случая от 536, 1 летален), самопроизволни движения на робота (52 случая от 1078, 2 летални) и проблеми с визуализацията (18 случая от 275).

Общо в базата данни от 2000 до 2013 година са отбелязани 144 случая с летален изход, но детайлна информация за събитията не се разкрива. Известно е само, че в 33,7% от случаите смъртта настъпвала поради усложнения в процеса на операциите, а 7% се отнасят към грешки на операторите на роботите.

Роботи-убийци ще унищожат човечеството?

Илън Маск, собственик и главен конструктор на компанията SpaceX, произвеждаща космическите ракети Falcon, се бои, че човечеството ще бъ...

Неблагоприятните последствия и смъртните случаи почти 10 пъти по-често възниквали при операции на главния мозък и сърцето, но това може да се обясни с по-високата сложност на тези процедури и неголемия опит на използването на роботи в тях.

Изследователите обаче не са сравнили рисковете за пациентите при традиционни и роботоасистирани операции.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии