Роботи ще чистят океана

16899
Роботи ще чистят океана
Снимка: Thinkstock

Екип от учени ще изпрати флотилия от плуващи роботи, за да съберат биологични данни за Индийския океан, които досега не са измервани, пише The Guardian.

Вече десет години 3600 свободно плаващи сензори Argo се носят във водите на океана, засичайки температурата и солеността, а сега изследователи от Австралийската и Индийската научни агенции ще „въведат на въоръжение“ обновени роботи Bio Argo, които са в състояние да се потапят на дълбочина 2000 метра, за да събират недостъпни досега данни.

Ще устои ли на времето Великата китайска стена?

Почти 30% от построената през династията Мин Велика китайска стена е изчезнала с течение на времето, както под влиянието на атмосферн...

Когато се върнат на повърхността, те ще изпратят на учените информация за разтворените в океана кислород, азот, хлорофил, органична материя и частици, допълва още агенция Фокус.

Корабът на научната експедиция ще се насочи от остров Рождество към Мавриций и Мадагаскар, като роботите ще бъдат пуснати в океана една седмица след началото на пътуването.

“Надяваме се да получим първите данни няколко часа след пускането на флотилията от сензори Argo . Те ще започнат да потъват непосредствено след пускането си във водата и ще извършат първия цикъл от наблюдения за няколко часа. „Когато съберем информация от няколко седмици, ще започнем да я анализираме”, казва ръководителят на проекта д-р Ник Хардман-Маунтфорд.

Ученият уточнява, че при тази експедиция ще се измерва хлорофила, който предоставя информация за фитопланктона. При измерванията към фитопланктона се насочва синя светлина, на което микроводораслите отговарят с червена светлина. Засеченото количество хлорофил показва колко планктон живее на дадено място. „Целият живот в океана наистина зависи от количеството светлина, преобразувано във въглерод от фитопланктона“, изтъква Хардман-Маунтфорд. „Това са пасбищата на океана“.

Новият брой на списание "Българска Наука" е вече в интернет

В новият 79-ти брой на списание "Българска Наука" отново ви срещаме с проф. Витанов и неговият невероятен разказ за механиката на флуид...

Източната част на Индийския океан е богат на ресурси район, който е определящ за формирането на климата на заобикалящата го суша. Тя от своя страна е дом на над 16 процента от световното население. Рибарите улавят там повече от 7 милиона тона риба годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии