Работодателят може да ни следи служебната поща само в един случай

33040
Работодателят може да ни следи служебната поща само в един случай

Първият в България семинар на тема „Трудово право и защита на личните данни в IT сектора“ от специалистите на Адвокатско дружество „Динова Русев и Съдружници“ се състоя в хотел "Балкан", в София. Гост лектор бе и адвокат Стив Хиршфелд, изпълнителен директор и основател на Световния алианс на трудовоправните експерти (EmploymentLaw Alliance или ELA).

Събитието бе насочено към запознаването на професионалистите от сферата на информационните технологии с правните норми и практики в тяхната област. Диксутирани бяха интересни практически права и задължения на работодателите като администратори на лични данни. Стана ясно, че в България работодателят може да следи служебната поща на служителите си, само ако е предвидил това в правилника за вътрешния трудов ред. В този случай той лесно може да попадне под ударите на закона, затова трябва да се следи за спазването на всички правила, установени от законодателството за защита на личните данни.

Виж как да разбереш паролата на някой във Фейсбук

Появи се клипче в интернет, което показва как можем да разбием паролата на някой във Фейсбук. Ако искате да не сте от хората, които ста...

Бяха обсъдени и недискутирани до този момент в България проблеми като имплементирането на системи за докладване на служители (whistleblowing системи). Те са важни, защото имплементирането им е задължително за американски публични дружества и техните контрагенти, каквито обикновено са българските IT компании. Друга интересна тема, която беше подложена на дискусия, беше възможностите на IT работодателите да предоставят на висшия си ръководен персонал опции за изкупуване на дялове като начин за задържане на ключов персонал в сектора.

„В момента се обсъждат предложени промени в трудовото законодателство – като например да отпадне изцяло закрилата на служителите при едно от малкото основания, които на практика IT работодателите могат да използват за прекратяване на трудови договори, предвид спецификата на бизнеса им, а именно - дисциплинарното уволнение“, заяви Весела Кабатлийска, трудовоправен експерт в Адвокатско дружество „Динова Русев и Съдружници“. По този начин за пръв път от много време насам в Кодекса на труда ще се помисли и за нуждите на бизнеса и едновременно с това ще минимизира зачестилите злоупотреби с болнични листове.

Практическата полза на семинара бе високо оценена от присъстващите гости, представители на едни от най-големите български IT компании, които се включиха активно в дискусията и задаваха въпроси, касаещи ги пряко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии