Прясно мляко и цветни шедьоври с 3D принтирането

7394
Прясно мляко и цветни шедьоври с 3D принтирането

В последно време 3D-printing манията обхвана целия свят. Невероятен напредък за медицина, архитектура, дизайн и какво ли още не. Най-новата мода в технологичния свят. А и отвъд него. Но за разлика от повечето бързоотминаващи и далеч не толкова важни тенденции, 3D принтирането със сигурност ще вълнува още дълго съзнанието на креативни изобретатели и любопитни читатели.

Иновативната технология съществува още от далечната 1984 г., когато Чък Хъл създава първата 3D печатарска машина. Оттогава до днес производството и използването й придобиват все по-масов характер, а цената става все по-поносима. Интересен е фактът, че благодарение на технологията с отворен код за FDM принтиране, е възможно конструирането на принтери, които работят не само с пластмаса, както е обичайно, а с метал, пясък и дори с шоколад.

Създадоха първата 3D принтирана суперкола

Американска компания създаде първата луксозна суперкола, чието шаси е изцяло създадено с 3D принтер. Автомобилът на "Divergent Microfa...

Но освен за създаването на кулинарни захарно-шоколадови шедьоври, 3D принтерът спомага и по един далеч по-практичен начин за качеството на нашата храна. След радостта за окото, и стомахът трябва да е доволен.

Инженери от Калифорнийския университет в Бъркли и от Националния университет Чиао Тунг в Тайван изобретиха умна 3D капачка за бутилирано мляко, която отчита дали съдържанието е годно за консумация или е развалено. Може би, подобно изобретение в началото ще ви се стори несъществено, но то би могло да се превърне в първата крачка по пътя към създаването на технология за отчитане свежестта и годността на всеки един хранителен продукт в магазина. Само си представете какво улеснение би било да минавате покрай щандовете и с едно натискане на бутон в телефона си да получавате актуална информация за всяка вкусотия около вас.

А как работи капачката ли? Инженерите са използвали технология, която позволява вграждането на електрически компоненти в пластмасата, която 3D принтерът използва като градивен материал. По този начин те са изпринтирали капачка, съдържаща резонансна верига, която отчита промените в електрическите сигнали, причинени от разпространението на бактерии в млякото. И така на обикновения потребител му остава единствено да разклати бутилката, за да може капачката да се докосне до течността и да покаже желаната информация.    

А след като сме се погрижили за здравето си (разваленото мляко определено би могло да го влоши), е ред и на естетическата наслада. 3D принтирането започва да играе все по-важна роля в света на изкуството. Новата технология позволява на артистите да излязат извън рамката, с която ги ограничава наличността на необходимите традиционни материали. Бижута, обувки модернистични конструкции – всичко се изкопирва в пълно съответствие с изображението в съзнанието на твореца.

Модерна технология ускорява стократно 3D принтирането

Иновативна идея на компанията Carbon3D ще доведе до ускорение на триизмерния печат от 25 до 100 пъти. Очаква се технологията да даде с...

Рейчъл Голдсмит цял живот е рисувала с бои и мастило. Но миналата година изкуството на нюйоркчанката се пренася в напълно ново измерение – буквално!

През март 2014 г. художничката разбира за съществуването на  3Doodler – 3D принтираща химикалка. Устройството я заинтригува за секунди. Начинът, по който то функционира е наистина прост за разбиране – разтопява пластмасови нишки, които след това използва като мастило. Пластмасата излиза от химикалката по специфичен начин, чрез който се охлажда и втвърдява изключително бързо. Така всеки, който използва устройството, би могъл безпроблемно да вдъхва 3D живот на рисунките и скулптурите, които вижда в главата си. След запознаването си отблизо с писалката Голдсмит споделя: „Иска ми се да имах още един чифт ръце, за да мога да творя толкова бързо, колкото мозъкът ми работи“.

Иновативната технология позволява на артистите да погледнат под един по-различен ъгъл на заобикалящата ги действителност. Осигурява им възможността да творят по начин, непознат до момента, все още непроучен и неизпитан до съвършенство. Отваря им път към нови открития, към своеобразна оригиналност. Това се отнася и за автомобилните инженери. И за кулинарите. И за строителите... За изобретателите от всяко едно естество.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии