Пет начина как да преживеете тежък момент

91500
Пет начина как да преживеете тежък момент
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Понякога се чувстваме толкова зле, че просто вдигаме рамене. Страх, ненавист, отчаяние ни заливат на вълни и стресът продължава, сякаш няма край. Чувствате, че още малко и ще полудеете. Как да се вземем в ръце и да намерим сили да живеем? Ето няколко съвета, които помагат да се преживее трудният момент в живота. 

1. Научете се да се радвате

Любов или просто влечение – показва движението на очите

Учени от университета в Чигаго разбраха как да се отличава любовта от похотта. Това става с анализ на движението на очите, пише Psychol...

 

Способността ни да се радваме, не е  нищо друго освен навик. „Ако не можете да извличате положителното от случващото се и запомняте само лошото, в мозъка не се активизират невронните пътища, които отговарят само за лошите новини”, обяснява психологът Филипа Пери.  – Ако мозъкът не е свикнал да получава добри новини, то у него няма невронни пътища, за да ги произвежда сам. Оптимизмът е въпрос на практика. Трябва съзнателно да се търсят, забелязват и запомнят тези неща, които ни радват. Тогава доброто настроение ще бъде по-често с вас.

2. Лошото също е толкова ценно, както и доброто.

Вероятно се страхувате ,че вярата в доброто ще ви направи уязвими и ще притегли нещастието. Ключът е в това да се научим да приемаме чувствата, които може да ни наранят, а не да ги избягваме.

Да се срамуваш или отхвърляш преживяванията си, да бягаш от тях, защото ти причиняват болка, значи да засядаш в един непреживян опит, лишавайки се от възможността да получиш важен урок, за да не се повтори той в бъдеще.

3. Да се предадеш е по-добре, отколкото да си биеш главата в стената

Майка позна човека, на когото присадили сърцето на сина й

По необясними причини жена разпознала по гласа и външния вид човек, на когото преди години присадили сърцето  на сина й. Синът н...

Когато преживяваме тежък жизнен опит първото, което правим е да се опитаме да намерим причината, защо това се е случило. Обикновено това предизвиква отчаяние и самосъжаление.
Повечето от тежките жизнени ситуации не е възможно да бъдат обяснени – те може да се преживеят и постепенно да бъдат забравени. Когато престанем да търсим  разумно обяснение на ситуацията напрежението отстъпва място на тишината и ни помага да намерим изход.

4. Пренесете вниманието от себе си на другите около вас

Един от начините да се почувстваш по-добре, когато  се чувстваш зле е да се помолиш за другите. Не е задължително да си религиозен човек, за да пожелаеш нещо добро на минаващия покрай теб непознат.

Съсредоточавайки вниманието си върху другите, разбираш, че твоите проблеми не се отличават от тези на останалите хора и нещастието вече не ти тежи толкова.  

5. Да обичаш, а не да се страхуваш

В крайна сметка всичките ни емоции се свеждат до две основни: любов и страх – при това те не могат да съществуват едновременно в душата ни, обяснява психологът Олга Прохорова.  Във всяка една ситуация ние правим избор: да обичаме (вярваме, приемаме, влагаме, отдаваме, грижим) или да се страхуваме (да не се доверяваме, избягваме, отнемаме, нападаме, манипулираме). Ако вие избирате да обичате, то изтласквате страха от душата си, ако изберете страха  - се потопявате все по-дълбоко в ужаса, където няма място за любов. Всеки път, когато ви обземе страх, може да си кажете: „Аз избирам да обичам, а не да се страхувам.” Тази кратка мантра може да бъде използвана като автотренинг.

Шефовете често страдат от нарцисизъм

Хората често се оплакват, че шефовете им са безжалостни, жестоки и егоистични. Дали просто сме свикнали да се оплакваме от началниците ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии