Нов софтуер лови интернет тролове

88880
Нов софтуер лови интернет тролове
Снимка: Getty Images/Guliver

Всички онлайн медии имат общ проблем що се отнася до коментарните им секции- интернет троловете. Изданията искат да окуражат отворените и свободни дискусии, в които проницателният коментар може да добави стойност към публикацията. Повечето коментарни секции обаче са като мръсна, сплъстена брада на хубавото лице на добре написана история. В отговор на това много медии замениха свободните дискусии с модерирани секции, където се публикуват само одобрени коментари, пише Newsweek.

През ноември главният редактор на Reuters Дан Коларусо обяви, че информационната агенция премахва коментарите под новинарските си материали, запазвайки ги само под аналитичните публикации. Ако трябва да избират, повечето медии биха предпочели да има коментари, но времето и енергията, необходими за модерирането им все по-често не оправдават получената полза. А и дори модераторът да блокира троловете, няма какво да ги спре да се регистрират с нов профил и нови електронни адреси.

Mozilla с нови функции

След като стана ясно, че Mozilla най-накрая са започнали да работят върху iOS версия на своя популярен браузър. Компанията също така пр...

Един трол смята, че е намерил решение. В свободното си време Рурик Бредбъри поддържа популярния си профил в Twitter @ProfJeffJarvis, който осмива професора по журналистика Джеф Джарфис, чийто профил е @JeffJarvis. Работата на Бредбъри обаче е свързана с проследяване на измами с откраднати кредитни карти на страници за онлайн търговия. Той използва поведенчески ключове, информация за местоположение и хиляди други данни. Компанията, в която е служител Бредбъри създава профил на измамниците и го предоставя на търговците, за да ги блокират. Престъпниците не могат да избегнат това, като се регистрират с нова електронна поща, тъй като профилът им съдържа и други данни.

Бредбъри смята, че ако този софтутер може да се справи с измамите с кредитни карти, той ще е в състояние да победи и интернет троловете. Компанията е адаптирала версия на програмата за издатели. Тя създава дигитален отпечатък на всеки потребител, който се регистрира в коментарната секция, събирайки данни за IP адреса, уникалния адрес на всяко използвано устройство, начина на сърфиране, бисквитките, декларираното местоположение, реалното местоположение и т.н. Софтуерът проследява и записва и биометричното поведение – колко бързо печатаме на клавиатурата, как движим мишката на екрана, когато сърфираме в глобалната мрежа.

Изследователи от Колежа „Уилям и Мери“ в САЩ посочват, че „динамиката на мишката“ е уникална за всеки човек. С други думи, дори да сменим устройството, IP адресите или даже физическото си местоположение, програмата отново ще ни разпознае. С помощта на този дигитален отпечатък издателите могат да блокират интернет троловете завинаги. Засега софтуерът е насочен основно към издатели, но Бредбъри посочва, че той може да е полезен и за платформи като Twitter и Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии