Невронна мрежа превръща снимките в живопис

8179
Невронна мрежа превръща снимките в живопис

Учените от университета на Тюбинген (Германия) са разработили изкуствена невронна мрежа, която синтезира уникални изображения от два отделни източника.

Новата технология умее да прилага стила на едно изображение към съдържанието на друго, което се постига с помощта на комплексни невронни мрежи. Методът се основава на дълбоко изучаване на две различни изображения и сливането на получените признаци в едно.

Където противоположните елементи се сливат - огледалните картини

Даниел Кукла е фотограф, който има формални познания по биологични и антропологични науки. Обучението му изиграва основна роля в артис...

Разработчиците са изяснили, че съдържанието и обектите най-точно може да се опише с големи слоеве невронни мрежи, обхващащи по-големи участъци от изображенията. За описанието на стила пък е по-ефективно да се използват слоеве, които описват локални участъци от изображението.

Учените използвали невронната мрежа VGG-Network, която обучили първоначално върху пейзаж на немския град Тюбинген, а след това – на картината "Звездна нощ" на Ван Гог. Технологията избира няколко признака за разпознаването на обекти на снимката, както и за разпознаване на текстура и дребни детайли.

След това с линейна комбинация на получените набори от признаци невронната мрежа синтезира ново изображение, което изглежда като снимка, обработена във фоторедактор с прилагането на различни филтри.

Продадоха картини на Хитлер за 450 млн.долара

На аукцион в германския град Нюрнберг бяха продадени 14 картини на Адолф Хитлер, нарисувани в периода между 1908-1922 г., съобщава BBC...

Освен това с невронната мрежа изображението може да се настройва фино, като се променя количеството стилни елементи. В резултат може да се получи изображение, близко до оригиналната снимка, или обратното – такова, в което изключително трудно може да се различи първоначалното изображение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии