Не създавайте приложение за 100 млн. потребители!

67227
Не създавайте приложение за 100 млн. потребители!
Снимка: БГНЕС

Когато предприемачите създават нови приложения, често си ги представят като следващия Truecaller, който привлече повече от 100 мил. потребители през миналия декември. Тогава приложението удвои дневната бройката на новите си посетители, при това по-малко от три месеца след стартирането си.

Вероятно в мечтите си IT специалистите си се виждат способни да привлекат и да се справят с милиони потребители още от самото начало. Тук се крие и голямата грешка.

Международно туристическо приложение - вече и за София

Интелигентният "приятел в пътешествията" - Farol City Guides представи на 12-ти декември (2014г.), в Дармщат, Германия, версията си и з...

Поемането по подобен път е лишено от всякаква практичност. И в повечето случаи донася единствено провал. Времето не достига, пропускат се пазарни възможности, финансите се изчерпват... А причината е проста: за да се създаде софтуер, който е в състояние да поеме милиони потребители, са необходими много време и пари. И, разбира се, познаването на програмни езици като JavaScript, които най-често се използват за създаването на приложения.

Обикновено, когато започват проектите си, повечето IT предприемачи не разполагат с неограничени време и бюджет или с кристално ясна визия относно своя завършен проект. Но ако идеята е добра, все отнякъде трябва да се започне. Придържането към следните съвети със сигурност би подобрило шансовете за бленувания успех:

1. Фокусирайте се върху належащите нужди

Повечето приложения не се радват на много посетители в самото начало. Това е времето, когато трябва да насочите усилията си към проучване и утвърждаване на пазара. По този начин ще придобиете представа за изискванията, които е добре да покривате, ще откриете как да подобрите приложението си, като добавите или премахнете дадена характеристика, като доизгладите детайлите или промените част от дизайна. След това ще можете спокойно да се концентрирате върху набирането на нови потребители, без да се налага по-късното въвеждане на промени.

Нейтън Фърр и Пол Олстръм дават перфектното обяснение в книгата си "Nail It Then Scale It": „Твърде често предприемачите се влюбват в своите продукти или технологии, игнорират негативното мнение на клиентите и прекарват години в разработване на продукт, който е основан единствено и само на лични възгледи, които никой друг не споделя."

Изобретиха приложение, с което тийнеиджърите се контролират от разстояние

Строг родител сътвори наказателно приложение, което санкционира тийнейджърите, ако дръзнат да не се отзоват на майчинско телефонно пови...

2. Открийте бъговете

Ако се сблъскате с трудности при стартирането на приложението си, не започвайте да мислите за пълна промяна... поне все още не. Вместо това се насочете към приспособления за обширно тестване и анализиране на продукта. Започнете с премахването на малките бъгове (например на т. нар. bottlenecks) и лека-полека преминете към по-съществените. Не се поддавайте на чувството си, че бихте могли да се справите с всичко наведнъж.

3. Преконструирайте, когато се налага

Когато се сдобиете с достатъчно потребители, ще е необходимо да се уверите, че приложението ви продължава да функционира добре. Това е моментът да отпразнувате малката си победа, защото повечето дивелъпъри дори и не достигат до този етап.

Настъпва време и да пренапишете цялото приложение, но само ако количеството заявки за ползването му си струва усилието. И не забравяйте да поставяте реалистични граници на стремежите си.

Ново приложение ни показва как бихме изглеждали, ако сме по-красиви

Жените, които биха искали да подобрят външния си вид, но нямат пари за скъпа пластична хирургия, могат да се възползват от ново канадск...

Дори Amazon.com не започва като сайт, който е в състояние да обслужва стотици милиони потребители. По време на първите си шест години сайтът се фокусира върху постепенно въвежданите си подобрения, които му помагат да се разрасне. Когато през 2001 г. сайтът достига своя лимит, компанията го преработва, за да отговори на нуждите на настоящите си потребители, но създава и план за още по-мащабното му бъдещо разрастване.

Повечето съобразителни инвеститори не биха вложили капитал в компанията ви, ако се опитвате да създадете приложение, което в самото начало да достигне потреблението на Truecaller. Те са наясно, че погрешното надценяване би се оказало твърде скъпо за бизнеса им.

И накратко, не прахосвайте парите си за празни мечти. Похарчете ги разумно, като се придържате към реалните си възможности.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии