Нанорибки ще чистят организма от токсини

5684
Нанорибки ще чистят организма от токсини

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего разработиха технология по 3D печат на микророботи във формата на рибки, способни да се придвижват в течност. Отчет за изобретението е публикуван в сп. Advanced Materials.

Дължината на микроробота е 120 микрона, дебелината – 30 микрона, което е по-малко от дебелината на човешки косъм. В опашката се намират платинови наночастици, които се движат, като влизат в контакт с водородния пероксид. В главата на рибките са поставени наночастици от железен оксид, за да задават посоката на движение с помощта на магнити.

Нанороботи успешно се борят със злокачествени заболявания

Група учени от Chonnam National University в Южна Корея създадоха първите в света функциониращи нанороботи, способни самостоятелно да о...

Авторите твърдят, че създадените от тях нанорибки са подходящи за търсене и обезвреждане на токсини в организма на човека. За демонстрация на тези свойства те снабдили микроробота с неутрализиращи токсини наночастици, а след това го поставили в заразена течност.

При взаимодействие с молекулите на токсина частиците антидоти ставали прозрачни и излъчвали червена светлина, което позволило на учените да проследят ефективността на рибката по интензивността на светенето.

Засега учените са провели само опити по проверка на концепцията. По думите им в бъдеще такива рибки ще могат да доставят лекарства в човешкия организъм, движейки се по кръвоносната система.

През януари изследователите от университета съобщиха, че успешно са научили нанороботите да правят точна доставка на лекарства. Тогава ставаше дума за микророботи, покрити със слой цинк и с форма на тръбичка с дължина около 20 микрометра и диаметър 5 микрометра.

Еволюцията на технологиите – опасна за личността

Техническата еволюция носи безброй ползи, но може да се окаже и фатална за човешкото съществуване, прогнозират учените, цитирани от фре...

Попадайки в храносмилателния тракт, цинкът взаимодейства с киселината от храносмилателните сокове, в резултат на което се отделя водород, който кара ботовете да се движат, припомня Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии