На дневен ред в парламента - кой, защо, как ще ни следи телефоните и в интернет

24794
На дневен ред в парламента - кой, защо, как ще ни следи телефоните и в интернет
Снимка: Thinkstock

Половин година съхранение на данни от страна на доставчици на интернет и телекомуникационни услуги и непрекъснат достъп до тях от разследващи органи – това е основата на предложени от депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ГЕРБ изменения в Закона за електронните съобщения.

Предложението се прави заради решение на Конституционния съд (КС),който беше сезиран от омбудсмана, с което бяха блокирани други такива изменения от 2010 година. Тогава КС посочи шест причини, с които блокира измененията на чл. 250а – 251а. Те включваха възможността да бъдат дадени данни на властите, които не са необходими за разкриване на тежки престъпления, както и възможността тази информация да става достояние на лица и органи, които може въобще да не се компетентни по отношение на тежката престъпност. Друга важна причина беше липсата на съдебен контрол при исканията да се съхраняват данни след изтичане на законовия срок, както и липсата на контрол при унищожението на справки с данни, които не се ползват за разкриване на случай на тежко престъпление.

КС обяви следенето в интернет за противозаконно

Конституционният съд (КС) обяви част от разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за противокоституционни, с което на прак...

На практика с новото предложение срокът за съхранение на интернет и телекомуникационни данни се намалява два пъти спрямо предишното състояние – от една година на половин година. Необходимите данни касаят източника на дадена връзка (разговор), направление на връзка, дата, част и продължителност на връзката, както и какво е използваното устройство.

Освен това е уточнен кръгът на субектите, които могат да искат тези данни. Сега се предлага това да са ДАНС, Главна дирекция „Национална полиция”, ГДБОП, Гранична полиция, дирекция „Вътрешна сигурност”, СДВР и всички Областни дирекции на МВР. Военна полиция и Военна информация. Няма да се искат и данни, които не се отнасят до тежки престъпления, обещават вносителите. Ще има и съдебен контрол – председател на районен съд или лице, което той е упълномощил или председател на окръжен съд, ако става въпрос за роднини на председател на районен съд. Отделно разпореждането за достъп до специфичните данни се въвежда в специален регистър, който не е публичен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии