Мозъкът и лимфната система се оказаха свързани

31495
Мозъкът и лимфната система се оказаха свързани
Снимка: Thinkstock/Guliver

Екип от учени от университета във Вирджиния в САЩ  установи, че мозъкът и лимфната система са свързани чрез съдове - нещо, което досега се смяташе, че не съществува.

Пробивът има значение за изследването на неврологичните заболявания като множествена склероза и Алцхаймер.

Луните на Плутон танцуват хаотично (ВИДЕО)

Последните изследвания на данни от телескопа Hubble показват, че две от луните на Плутон – Никта и Хидра, се клатушкат в непредв...

Връзката между мозъка и имунната система дълго време беше загадка. Новото проучване установява директна връзка между двете, доказвайки, че мозъкът е свързан с имунната система чрез лимфни съдове, като всяка друга тъкан в тялото. Откритието е направено в рамките на проучване на менингите - обвивките, които покриват и предпазват мозъка.

Наблюдавайки мозъка на опитна мишка, изследователите са забелязали мрежа от съдове, а тестовете са показали, че това са лимфни съдове. Те се намират близо до главен кръвоносен съд, водещ към синусите. Изображения на тази област се заснемат трудно, заради което лимфните съдове са останали скрити.

“Вместо да питаме - как да изследваме имунната реакция на мозъка и защо пациентите с множествена склероза имат имунни атаки, можем да подходим към тези въпроси механистично”, казва проф. Джонатан Кипнис. “Това напълно променя начина, по който възприемаме нервно-имунното взаимодействие. Винаги сме го смятали за нещо езотерично, което не може да се изследва. Сега обаче можем да задаваме механистични въпроси”.

Откриването на съществуването на лимфни съдове ще доведе до преосмисляне на схващанията за функционирането на мозъка и за болестите, които го засягат.

Мъж свири на китара, докато оперират мозъка му

33-годишен банков служител от Бразилия Антъни Кулкамп Диас свирел на китара и пял песни, докато в същото време хирурзи провеждали опера...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии