Кой стана Изобретател на годината

75909
Кой стана Изобретател на годината

Изобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията, получиха наградите на Патентното ведомство и Съюза на изобретателите на тазгодишната церемония „Изобретател на годината” – 2014.

Наградите се присъждат за трети път и отличават най-големите постижения на българските изобретатели през годината.

Нови различия между мъжкия и женския мозък

Швейцарски учени потвърдиха, че мъжете са от Марс, а жените от Венера, като установиха, че двата пола обработват различно емоциите, съо...

Вече по традиция номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.

За номинациите се състезаваха 66 патента, издадени през 2013 г.  Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими.

Жури от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и патентното ведомство определи победителите. Те са:

Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три техни изобретения в категория „Химия и биотехнологии”:  Методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.

В категория „Електротехника и електроника“ наградата бе присъдена на Чавдар Руменин и Сия Лозанова за 10 патента за сензори на Хол. Изобретенията на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

"Сложиха каишка" на генно модифицирани организми

Два екипа от американски учени отбелязват съществено постижение в създаването на по-безопасни генно модифицирани организми (ГМО). Специ...

Принос за индустрията имат наградените 3 изобретения в категория „Машиностроене и строителство“ на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

В категория „Иновативна фирма на годината” бе наградена „КЕИТ“ ООД.

Дружеството създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. През 2013 г. компанията е получила 2 патента – за „Метод за защита и проверка на оригиналността на продукти” и за „Шифрирана маркировка и метод за защита, проверка и удостоверяване на оригиналността на продукти”.

Наградените изобретатели получиха грамоти и статуетката „Изобретател”, създадена от скулптора Велислав Минеков.

В Златната книга на българските откриватели  и изобретатели тази година са вписани двама учени - проф.  д-р Драгомир Вълчев и проф.  д-р инж. Георги Тодоров.

Човешкият мозък е най-доброто обезболяващо

Човешкият мозък притежава невероятни лечебни способности, както смятат учените. Изследвания показват, че мозъкът е способен да преодоля...

Проф. д-р Драгомир Вълчев работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес.

Проф. д-р инж. Георги Тодоров работи в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти.

Двамата учени получиха сертификати за вписването и статуетка „Икар”.

Златната книга е летопис на постиженията на българските откриватели във всички области на техническите и естествените науки. Създадена е преди 33 г. и до днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери.

 

Разходките успешно преборват стреса и диабета

Разходките за здраве са най-достъпното средство за преборването на диабета и депресиите, установи британско проучване, цитирано от аген...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии