КЗК разреши на БТК да вземе НУРТС

20970
КЗК разреши на БТК да вземе НУРТС
Снимка: Getty Images / Guliver

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално разреши на БТК ЕАД да придобие контрол върху групата на НУРТС България АД (Национално Управление “Радио и телевизионни станции").

Решението на КЗК ще позволи на БТК да придобие 100% от акциите на НУРТС, съобщават от Виваком.

Планираната сделка няма да доведе до промяна на пазара на услугата "колокация" и всички партньори на НУРТС ще продължат да ползват предоставяната услуга в условията на пълна равнопоставеност и прозрачност, уверяват от КЗК.

Съобщението за готвената сделка беше направено в началото на септември миналата година. Към момента "НУРТС България" е 100% собственик на "НУРТС Диджитъл" - дружеството, което държи лиценза за цифрово ефирно тв разпространение в България. 

Освобождава се една от честотите, необходими за пълна цифровизация

Министерският съвет одобри допълнителни бюджетни разходи на Националната служба за охрана за 2015 г. в размер до 5,8 млн. лв. Те ще бъд...

На 24 март тази година белгийският гражданин Пие Луврие обяви, че е купил няколко български компании за едно евро, включително "Виваком" и НУРТС. На въпрос от кого е купил компаниите, Луврие посочи името на банкера Цветан Василев.

Припомняме, че КЗК се зае с въпроса за собствеността върху "Виваком", тъй като се появиха данни, че е имало прехвърляне на собственост от офшорни компании от страна на "Бромак телеком инвест" без съгласието на друго дружество, което се явява краен собственик в България на мажоритарния пакет акции във "Виваком" - "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ). В крайна сметка КЗК сезира Европейската комисия по въпроса, като още се чака решение.

В края на април Европейският съд осъди България заради провеждането на конкурсите за мултиплексите при дискриминационни условия. Според съда страната ни е нарушила три европейски директиви и ссвен глобата, която може да бъде между 20 000 и 200 000 евро на ден, България е осъдена да плати и всички разноски по делото, продължило над 4 години. Конкурсите за мултиплексите бяха започнати още по време на тройната коалиция и бяха довършени при първото правителство на Бойко Борисов.

Още в края на януари, 2013 година, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обясняваше, че има заблуда относно възможната присъда от Европа за конкурсите за мултиплексите. Предупреждението беше отправено от фирма "Ди Ви Би Ти" АД. 

България осъдена заради цифровизацията

Европейският съд в Люксембург се произнесе срещу начина, по който бе въведена цифровизацията на ефира в България. Делото стартира по на...

Според „Ди Ви Би Ти” КРС се опитала да заблуди ЕК, че на 1 септември, 2013 година, когато се преминава от аналогова на цифрова телевизия, в България ще има седми мултиплекс, който ще е собственост на независима компания и който се прави с цел насърчаване на конкуренцията в бранша. Фирмата посочва, че това е невъзможно, защото към края на януари, 2013 година, още няма Решение на КРС за обявяване на конкурс за седмия мултиплекс и няма публикация в Държавен вестник за такова на 25 януари, 2013 година (петък), както председателят на КРС Веселин Божков уверяваше, че ще стане. До приключване на периода за въвеждане на шестте мултиплекса (01.09.2013) оставаха седем месеца, през които трябва да се проведе конкурса, да се обявят резултатите, да се планира мрежата и след това да се изгради. Нещо технологично невъзможно, казват от „Ди Ви Би Ти”. А след 1 септември, 2013-та година седмият мултиплекс става излишен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии