КЗК: Хората не приемат цифровизацията

12701
КЗК: Хората не приемат цифровизацията
Снимка: Getty Images / Guliver

Избраният модел на преминаване от аналогово към изцяло наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е довел до отлив на интереса към него, както и че не е налице достатъчно телевизионно съдържание, което да се разпространява чрез изградените мултиплекси. Това съобщават от Комисията за защита на конкуренцията след като са направили оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на разпоредби от ЗРТ, ЗЕС и ЗАПСП.

КЗК приема, че очакваното засилване на междуплатформената конкуренция между медиите в резултат на цифровизацията не е настъпило, нито са навлезли нови участници на този пазар въпреки увеличения капацитет за пренос и излъчване на радио и телевизионно съдържание. В резултат на това според КЗК може да се твърди, че не е постигната в очакваната степен основната цел на цифровизацията, а именно - ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие в полза на потребителите.

КЗК предлага на компетентните държавни органи и на тези, разполагащи със законодателна инициатива, да преценят дали, с оглед повишаване конкурентоспособността на операторите на мултиплекси не следва да бъде облекчено задължението им да резервират капацитет за разпространение на търговски програми със статут на "must carry" и дали при техническа възможност за това не би било подходяща мярка да им се позволи да излъчват и кодирани програми (при липса на достатъчно лицензирани за разпространение през мултиплекси програми и/или при нежелание за разпространение на програмите със статут "must carry" през мултиплекси от страна на телевизионните оператори). КЗК също така е на мнение, че е необходимо да бъдат предвидени ясни критерии и механизми за определяне на програмите, които подлежат на задължително разпространение съгласно ЗРТ.

КЗК е на мнение, че е оправдано радио и телевизионните оператори да имат право да разрешават срещу заплащане преизлъчването на програмите им.

Решено - bTV Lady и Ring BG падат от мултиплекса

След два месеца забавяне, Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува и реши цифровите лицензи на bTV Lady и RING BG да бъдат прекратени....

Припомняме, че буквално най-големият мултиплекс НУРТС беше включен в "сделката за едно евро" между белгийския гражданин Пиер Луврие и компанията му LIC33 с банкера Цветан Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии