Изкуствено сърце на велкро

5824
Изкуствено сърце на велкро

Изследователите от университета на Торонто са създали нова изкуствена тъкан за сърце – биоразложим скелет, който позволява на слоевете сърдечна тъкан да се слепват като велкро.

Техниката за отглеждане на човешки клетки извън организма вече е отработена достатъчно добре, но има още няколко проблема. Първо, както преди е доста трудно да се накарат клетките да приемат функционално разположение. Например формиращите сърцето кардиомиоцити трябва да се подреждат в една посока, за да бият синхронно.

Трансплантираха мъртво сърце

Австралийски лекари разработиха начин за трансплантиране на сърце, което е спряло да бие, съобщи ДПА. Новият метод означава, че може да...

Второ, още не е отработено отглеждането на лабораторни тъкани в три измерения. Сега се използват скелети за отглеждане на тънки листове тъкан, но за да са подходящи за трансплантация, тези листове трябва да се слепват.

Новият скелет, разработен от изследователите на университета на Торонто, може да реши тези проблеми. Формата на скелета във формата на клетки позволява на групите клетки да се подреждат в една посока. А на върха на всеки отделен скелет са разположени присъединителни клеми във формата на буквата Т, които служат като куки за съединяването на слоевете. Такъв дизайн бил вдъхновен от добре известното ни велкро.

За тестване на новия скелет изследователите отгледали няколко слоя сърдечна тъкан, събрали ги и пуснали пред тях ток. Практически веднага цялата конструкция започнала да бие синхронно.

Такава система може да се използва не само за трансплантация на сърце, но и за бял и черен дроб, тъй като скелетът се разлага естествено в човешкото тяло и не оставя следи.

Какво не знаем за сърцето

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии