Исторически полет: Електролет повтаря подвиг над Ламанша

9348
Исторически полет: Електролет повтаря подвиг над Ламанша
Снимка: Pascal Rossignol

Пилот на Airbus планира да покори Ламанша, като за първи път прелети протока на електросамолет. Маршрутът напълно ще повтори прелитането на първия самолет над Ламанша през 1909 година.

Преди повече от век френският инженер и авиоконструктор Луи Блерио става първият човек, прелетял Ламанша на самолет. Оттогава протокът е станал своеобразен Рубикон за авиаторите, и не само: преодоляването на протока с използването на необичайни летателни апарати е било постижение, което влизало в историята и за него пишели вестниците.

Хиперзвук: От Ню Йорк до Лондон за час

След осем години САЩ планират да въведат в употреба многоцелеви хиперзвуков самолет, който ще стига от Ню Йорк до Лондон за един час. ...

Така Ламаншът е покоряван от смели герои, които не само го преплували, но и прелитали на балони, педални самолети и дори с костюм-крило и реактивен двигател на гърба.

Тази седмица над Ламанша ще бъде поставен поредният рекорд, откриващ нова ера за авиацията.

Пилот от концерна Airbus възнамерява да осъществи най-дългия пилотиран прелет с изцяло електрически самолет.

Повтаряйки маршрута на полета от 1909 година, френският пилот Дидие Естейн ще седне зад управлението на двуместния самолет E-Fan, за да прелети 38 минути, които ще влязат в историята.

До последно време експериментални електрически самолети са изпълнявали само кратки демонстративни полети на авиошоута и предстоящият полет на електролета ще стане първият в историята воаяж между две страни на разстояние 22 мили.

Орли и зайци пречат на самолетите на Летище Пловдив

Самолет на нискотарифната компания Ryanair се е приземил аварийно на Летище Пловдив, след като орел е ударил крилото му. Пет часа по-къ...

В случай на успех полетът на Естейн ще ознаменува началото на ерата на електросамолетите, чиито мотори не използват изкопаемо гориво и не произвеждат емисии.

За разлика от слънчевия самолет Solar Impulse, който миналата седмица извърши рекорден прелет над Хаваите, E-Fan използва електрически акумулатори за захранване на двигателите.

„Изключително съм щастлив да пилотирам E-Fan в този исторически полет. Подобно на много други в авиацията, Луи Блерио е станал герой, вдъхновение за мен, това ми дава гордост за това да успея да извърша първия прелет през канала на електрически самолет – отбелязва пилотът. – Проектът E-Fan ще демонстрира каква роля ще играят електрическите самолети в бъдеще.“

Самолетът E-Fan е толкова лек и икономичен, че себестойността на едночасов полет с него е само £10 срещу £35 за обичаен, работещ на авиогориво самолет със сходни размери.

Самолетът е изработен изцяло от въглеродно влакно и може да развива скорост 160 км/ч, докато не се разредят акумулаторите.

Единият от пилотите на Airbus A-320 не е бил в кабината на самолета?

Един от пилотите на пътническия самолет Airbus A-320 на авиокомпанията за нискотарифни превози Germanwings преди падането в югоизточна ...

Както повечето самолети от подобен клас, той е снабден с парашут, който в случай на лоши атмосферни условия ще му позволи плавно да се спусне на земята или да се приводни.

Височината на самолета е 2 метра, размахът на крилата – 12 метра. Апаратът се задвижва от два електродвигателя с мощност 32 квт, които въртят турбини, позволяващи му да излита бързо и да се приземява плавно.

По думите на инженерите за пълно зареждане на акумулаторите се изискват само 90 минути, което ще позволи на самолета бързо да възобнови полет.

„E-Fan лети също като обичаен самолет с такъв размер, но е много сигурен и едно от преимуществата му се явява липсата на емисии, почти пълната безшумност и ниската цена на експлоатация. Надяваме се, че този полет ще стимулира въображението на бъдещото поколение авиатори и инженери към реализирането на техните мечти“, пояснява Жан Боти, главен технически директор на Airbus.

Първия си полет самолетът E-Fan извършил през март 2014 година, оттогава за кратки полети той се е издигал във въздуха стотина пъти.

Боен пилот засне момента на изстрелване на ракета от самолета си

Пилот на изтребител направи откачена снимка на момента на изстрелване на ракета във въздуха. „Лудата глава“ служи във воен...

Според твърденията на Airbus тази новост се явява важна крачка за реализация на европейската програма, която предвижда към 2050 година в полетите да има 75% съкращение на емисиите на въглероден диоксид.

За първи път техническата новост е показана на Парижкия авиосалон миналия месец.

В плановете на компанията е да представи този самолет през 2016 година и да го пусне на пазара още през 2017-а. А две години по-късно трябва да се появи четириместна версия на самолета с хибриден двигател и увеличена дължина на полета. Засега самолетът ще бъде използван като учебна машина в аероклубовете.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии