Intel влага 50 млн. долара в квантов компютър

7761
Intel влага 50 млн. долара в квантов компютър

Американската технологична компания Intel ще инвестира 50 милиона долара в международен алианс по създаването на квантов компютър, съобщава РИА Новости.

В заявлението на най-големия производител на компютърни компоненти се казва, че Intel планира 10-годишно сътрудничество в квантовата сфера с Технологичния университет в холандския Делфт и холандската Организация за приложни изследвания (TNO).

Intel отвори достъпа до гласовия синтезатор на Хокинг

Американската компания Intel отвори достъпа до програмата синтезатор на реч, благодарение на която прочутият физик Стивън Хокинг общува...

Освен финансови инвестиции компанията е готова да осигури инженерни ресурси на изследователите.

"До напълно функциониращ квантов компютър остават не по-малко от 10 години, но усилията по теоретични и практически изследвания, за които обявяваме днес, ознаменуват важен етап по пътя, приближаващ това към реалността", казва директорът по изследвания на корпорацията Майк Мейбъри.

Квантовият компютър е изчислително устройство, използващо квантови ефекти в работата си. Теоретично квантовите компютри ще могат в пъти да ускорят изчислението на сложни системи и декодиране на шифри. Първото ще позволи създаването на нови материали и точно изчисление на въздействието на околните условия върху тях.

Прилаганите сега криптографски шифри за кодиране на държавни тайни се смята за абсолютно надеждно, за тяхното разкодиране на съществуващите суперкомпютри се изисква време, сравнимо с времето на живот на Вселената.

Intel за първи път наруши закона на Мур

Излизането на пазара на следващото поколение процесори Intel Core - Skylake, е отложено с половин година. Това за първи път в историята...

Но, както се смята, квантовите компютри ще могат да ги "разгадават" за броени дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии