Инсулинова лепенка ще замести инжекциите

24283
Инсулинова лепенка ще замести инжекциите

Учените от Университета в Северна Каролина са разработили първата „умна инсулинова лепенка“, която не само измерва концентрацията на глюкоза в кръвта, но и снабдява организма с необходимата доза инсулин.

Устройството представлява малка квадратна пластина, на която са разположени „микроигли“, съдържащи инсулин и ферменти,  които са чувствителни към промените на концентрация на глюкозата.  Микроиглите се състоят от два основни компонента: хиалуронова киселина и 2-нитроимидазол. Когато нивото на глюкоза в кръвта се повиши, системата освобождава инсулин в кръвта.

Новият брой на списание "Българска Наука" е вече в интернет

В новият 79-ти брой на списание "Българска Наука" отново ви срещаме с проф. Витанов и неговият невероятен разказ за механиката на флуид...

Според данните, представени в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, прилагането на устройството не предизвиква никакви болезнени усещания.  Ефективността са лепенката е доказано в хода на предварителните клинични изпитания.

По думите на създателите системата може да бъде настроени персонално за всеки пациент, като отчита теглото му, както и показателите за чувствителност към инсулина.

Сега предстоят клиничните изпитания на инсулиновата лепенка. Учените се надяват устройството да облекчи живота на пациентите, които всеки ден трябва да измерват концентрацията на глюкоза в кръвта си и да поставят инжекции с инсулин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии