И новата ЕК защитава решението за махане на информация от търсачката на Google

62815
И новата ЕК защитава решението за махане на информация от търсачката на Google
Снимка: Getty Images/Guliver

Решението на Европейския съд относно триенето на данни в търсачката на Google беше защитено и от новия европейски правосъден комисар Мартин Райшертс, която обвини може би най-популярната интернет компания в света, че се оплаква без основание от него.

Присъдата беше издадена през май тази година и принуждава Google да премахва информация при търсене с ключови думи от източници, които търсачката обхожда. Махането става по молба на засегнато лице. Така информацията не се трие, но на практика не може да бъде намерена, освен ако търсещият предварително не знае кой я е публикувал и къде, което прави безпредметно използването на интернет търсачка, или ако по случайност не потребител не попадне на нея.

34 регистри с данни са "свързани" вече в е-управлението

Тридесет и четири регистъра и информационни системи, поддържани от 14 централни администрации, вече могат автоматично да обменят данн...

Според Google това решение създава неприемлив прецедент – т.нар. „право да бъде забравен”. Райшертс обаче подчертава, че присъдата на Европейския съд не дава основание на всеки да иска да бъде трита информация за него по негово си усмотрение. „Ако се направи трезв анализ, ще видим, че „правото да бъдеш забравен” не е издигано на пиедестал спрямо други права като например правото на информация или свободата на словото. Европейският съд не е дал позволение на лица и организации да премахват информация за себе си, която им се струва неудобна”, подчерта Райшертс, цитирана от EUobserver.

Показателно е обаче, че присъдата на Европейския съд беше взета на база на европейски закон, който е от 1995 година. Предшественикът на Райшертс – Вивиан Рединг, поде мащабна кампания за ревизия на законодателството на ЕС относно защитата на данни, но Европейският парламент и Европейският съвет не можаха да постигнат съгласие по предложението на Рединг. В него имаше текст, според който можеше да се изиска изтриване от сървър на информация.

В България вече има случаи, които определено всяват основателно съмнение по отношение на решението. Ако дадено лице е поискало премахване на информация на база решението на съда и искането е изпълнено, при търсене в Google с ключови думи на български най-отдолу излиза следното уведомление: „Възможно е някои резултати да са били премахнати съгласно европейското законодателство за защита на личните данни”. Такова уведомление се появи при търсенето на информация за новия шеф на БЕХ Жаклен Коен.

След решението на Европейския съд в Google са подадени над 250 хил. молби за премахване на информация при търсенето с ключови думи в интернет търсачката. В ЕС Google контролира 85% от онлайн пазара.

25 хил. души съдят Facebook

Колективен иск срещу Facebook - 25 хил. души съдят социалната мрежа заради злоупотреба с лични данни. Всеки от ищците настоява за 500 д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии